ГЕРБ няма да предлагат кандидат за мястото на Марковска в КС

ГЕРБ няма да предлагат кандидат за мястото на Марковска в КС
В петък Комисията по правни въпроси в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в КС от квотата на парламента. Гласуването в пленарната зала ще се състои на 19 декември. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Управляващите от ГЕРБ няма да предлагат кандидат за Конституцонния съд (КС) на мястото на бламираната от президента Венета Марковска, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова.

В четвъртък номинираната за съдия в КС Венета Марковска не встъпи в длъжност, тъй като президентът Росен Плевнелиев наруши протокола и си тръгна, прекъсвайки церемонията.

За вакантното кресло ще се търси консенсусна фигура, каза Фидосова, допълвайки, че от ГЕРБ са имали решение да издигнат само един кандидат - Анастас Анастасов, който вече положи клетва като конституционен съдия, предаде думите й „Стандарт".

„Бихме подкрепили всяка добра номинация", каза още Искра Фидосова.

Номинацията на Марковска бе внесена от независими депутати. Тя бе подкрепена от 78 избраници от ГЕРБ. За втория опит депутатите могат да внасят номинации между 22 и 30 ноември.

В петък Комисията по правни въпроси в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в КС от квотата на парламента. Гласуването в пленарната зала ще се състои на 19 декември.

„Правната комисия трябва да направи това, което упорито се опитва да избегне, но което трябваше да направи още в началото - трябва да установи истината по казуса", коментира пред вестник „Сега" ръководителят на правната програма на „Отворено общество" Иванка Иванова.

Според Иванова трябва да направи още едно изслушване на Марковска, „този път не бутафорно, и да установи кой лъже".

Едновременно с Марковска правната комисия трябва да изслуша министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, неговия заместник Веселин Вучков, който твърди, че е имало среща между него и Марковска, двамата полицаи, които са арестували мъжа, за който се предполага, че е близък на Марковска.

Народното събрание трябва да изясни дали съдия Марковска виновна за обвиненията в търговия с влияние и ако открие мотив, може да отмени решението си за нейния избор, защото след избора, но преди изпълнението на решението му, са станали известни факти и обстоятелства, които показват, че тя няма необходимите нравствени качества.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

След целия скандал депутатите заявиха, че Марковска ще търси правата си по съдебен ред.

„След това, което направи президентът Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!“, заяви Венета Марковска.

„Това е изключително мъдър и добър ход на президента Росен Плевнелиев“, коментира премиерът Бойко Борисов отказа на държавния глава да присъства на полагането на клетва на Венета Марковска.

Още в началото на ноември Цветанов заяви, че предупреждението за нов междинен доклад от ЕК след избора на конституционни съдии в парламента не е официална позиция на Комисията. Почти веднага беше опроверган от говорителя на председателя на ЕС Барозу.

Най-разгневена тогава беше Искра Фидосова, която побърза да напише писмо до Барозу. С това започна поредицата гафове, която направи правната комисия в парламента и нейната председателка Искра Фидосова при избора на членовете на КС от парламентарната квота. Когато сигналът за Венета Марковска прозвуча за първи път преди десетина дни, Фидосова отказа да се занимава с него.

След избора обаче Марковска беше привикана да отговаря на въпроси, който трябваше да разясни преди избора. А Фидосова влезе в ролята си на адвокат и изпрати писмо на председателя на еврокомисията Барозу, че „от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат“.

Изявлението на говорителя на европейската комисия Оливие Байи, че е възможно ЕК да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване беше насрочено за края на следващата година, беше пренебрегнато.

Външният министър Николай Младенов обвини Комисията, че едва ли не разпространявала слухове, вътрешният министър Цветанов, след като замълча известно време, заяви, че няма официална позиция на Брюксел, а премиерът Борисов не се сдържа и попита в какво официално комисията обвинява Марковска. В подкрепа на тази управленска подкрепа се появиха и мнения, че отгоре на всичко Байи не бил официален говорител, а заместващ.

Агенция БГНЕС коментира, че „всичко си дойде на мястото, когато говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение“, и че „сега всички бият отбой, като незаинтеросовани и „небъркащите“ се в съдебната власт, забравили какво са говорили и правили преди дни“.

Цветанов дори пренебрегна изказването на заместника си Веселин Вучков, че Венета Марковска е ходатайствала пред него и колегата му тогава Павлин Димитров.

#Искра Фидосова #ГЕРБ #кандидат #правна комисия #клетва #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Конституционен съд #КС #Венета Марковска #минситър-председател #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници