Борисов се скара на Тагарев: България няма да праща военни в Украйна!

Борисов се скара на Тагарев: България няма да праща военни в Украйна!

Стоп кадър/ФБ/Бойко Борисов

A A+ A++ A

Изпращането на военнослужещи, без решение на НС не може да се случи. Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на заявките на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че може да изпратим наши части в Украйна. Бившият премиер обясни, че макар и солидарни за случващото се в Украйна и Газа, най вече са солидарни с българския народ, а той не желае участие във военни действия.

"Няма да допуснем България да участва във военни действия. Това е важно решение, което сме спазвали години наред", отсече Борисов. И посочи, че е едно да подпомагаме нападната държава, както правят 50 държави, друго - да пращаш военни части. "Чудя се на Тагарев как може да говори без да е говорил с мнозинството в парламента. Българите трябва да знаят, че това няма да се случи", гневен е той на изявленията от военния министър.

Лидерът на ГЕРБ не е доволен и от избързването с коментарите по приемането на Българя и Румъния в Шенген. "В Брюксел работи правилото - докато всичко не е договорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България и в Румъния. Един огромен труд е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят негативни коментари. Днес следобед, ако не се случи да получи документа, не е добре за дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем януари, а тогава е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия", заяви той.

Борисов припомни и критиките от страната към опазването на границата ни и "снимките на дупки в оградата". "На нашия казан не трябва да има дяволи, изигра ни шега - с огромни репортажи и коментари на политически лидери. И какво се оказа - пасив за България, сега го поправяме, можем да се справим, има много кадърни офицери, разчитаме на тях, Малко търпение и продължаваме. И да мислим за следващите стъпки - еврозоната чака, трябват още няколко закона, след празниците ще бъдат приети. Нищо не налагаше да избързваме с коментарите. Ще го коментираме днес следобед. Пуснахте румънците, нашите се възбудиха няма ли кой да коментира и стана каквато стана", разкритикува той и медиите.

50 млн. се отпускат само за община Стара Загора, доволен е кметът на града Живко Тодоров. Той призна, че е имал резерви към (не)коалицията, но резултатите вече са налице. "Кметовете изстрадаха много през последните години, но с това, което се прави като програма ще успеем да наваксаме и хората ще усетят грижа от държавата. В Чирпан пък ще пристигнат 15 млн. от бюджета, в Опан има два проекта за милион и 800 хиляди. 4,4 млн. пък ще отидат за община Братя Даскалови, получи отчет Борисов. 162 млн. са парите за областта, обобщи депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.

"С Асен Василев това можахме да направим, заяви Борисов. Той не пропусна да отбележи, че пари има и за кметове на БСП. Това, че твърдяха, че между мен и Асен има сделка само за наши кметове, не е вярно. Постарали сме се за всички. Дефицитът е към 2,5% в момента, а ще остане около милиард за инфраструктурни проекти", заяви Борисов.

На въпрос дали (не)коалицията се е разбрала за назначенията в регулаторите, Борисов бе лаконичен, че ще сложат "най-добрите експерти и професионалисти, които може да намерим". "Без квоти и партийни ангажименти. Като станат всички готови - влизаме и ги гласуваме всичките", заяви той.

ГЕРБ ще подпомогне и Петър Хубчев, който се лекува в чужбина. Борисов заяви, че когато футболистът преминал в "Левски", комунистическата партия му забранила да играе футбол, това обаче било добре за Борисов - те били в един курс в Симеоново и имали най-добрия футболен отбор на академията.





#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници