Политологът Владимир Шопов: Най-рисковият период за правителството предстои

Политологът Владимир Шопов: Най-рисковият период за правителството предстои
A A+ A++ A

Преформатирането на геополитическата среда през последните 2 години в значителна степен направи подобна коалиция неизбежна. Не става въпрос за временно пренареждане или еднократен конфликт, който засяга традиционното позициониране в света. Става въпрос за дългосрочна трансформация, която поставя друг тип задача пред България.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов.

България се е превърнала в уязвима полупериферия, смята той. По думите му, войната в Украйна в българския контекст е довела до генерирането на ясно очертана антизападна коалиция, която системно проблематизира ориентацията на страната.

"Не сработи алтернативният модел на сформиране на правителство – конструирането около логиката антиГЕРБ. Прекалено сложно, прекалено шарено, не успя да издържи на напреженията, които новата ситуация постави. Сегашният вариант е възможната коалиция."

Владимир Шопов посочи, че е имало "очакване у нашите западни партньори за България, която се държи по по-различен начин", но "как са били комуникирани тези очаквания, може да спекулираме. Записът от събрание на ПП, който бе изнесен от Радостин Василев и в който се говори за "посолството", според политолога е "единият от възможните начини, по които в разговорен режим хората коментират в горещ момент на политическо обсъждане".

И ДПС, и ГЕРБ са принудени да търсят нови идентичности и начини да преконструират своите легитимност и поведение, а ситуацията не им предоставя особени алтернативи.

Най-рисковият период за това правителство предстои, прогнозира Шопов в предаването "Преди всички".

"Това е трудна коалиция, в която има ежедневни опити за взаимно изнудване, за взаимно притискане. Този модел ще продължи. Но все пак има базова политическа логика в съществуването на това управление."

Политологът не открива дипломатически проблем около комуникацията на България по темата "Шенген".

"Шенген не е просто технология. Това е един от най-ключовите елементи на системата за сигурност на ЕС."

Според Шопов предстои сваляне на граничния контрол по отношение на въздушните и морски граници и ще има ясна перспектива за наземните граници.

"В рамките на 2024 г. ние ще бъдем пълноправни членове."


#Владимир Шопов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници