Политолог: Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти

Политолог:  Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти
A A+ A++ A

"Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти. По какъв начин те ще се разгръщат и дали ще прерастват в дългосрочни войни, предстои да видим".

Това заяви пред БНР политологът Владимир Шопов.

Според него има няколко големи риска в периода, в който навлизаме. Всички нови алтернативни геополитически играчи искат да създадат свои собствени периферии, посочи той и добави, че навлизаме в период с много междинни пространства.

"Най-големият риск от по този начин структуриращ се полицентричен свят и риск, произтичащ и от поведението на Владимир Путин през последната година – две, е свързан с пролиферацията на ядрено оръжие. /…/ Моето притеснение е по скоро свързано с такъв тип развитие. Достигането на по-стабилно състояние на това, което в момент се преформатира, според мен ще се случи през различни по мащаб конфликти на различни места в света", коментира Шопов в интервю за предаването "Събота 150".

"Отиващата си година е много любопитна и интересна, тя наистина ще остане с приемането за възникваща международна реалност, в която на пръв поглед има все повече центрове, все повече държави, които претендират да имат ролята на някакви опорни точки, около които се дефинират и създават регионални стратегии за влияние, които предлагат външна политика "а ла карт", от която можете да си избирате черешките и това, което най-много ви допада. Още един парадокс е, че точно последните година-две показват илюзиите и ограниченията, които този свят предоставя на тези държави", посочи той.

По-полицентричният свят е по-нестабилен свят, отбеляза политологът и добави: "Свят, в който ако не принадлежите към здрави и устойчиви съюзи, изисква от държавите да увеличават разходите за своята сигурност, изисква от държавите да направят по-силни устойчиви институции, изисква от държавите да се подготвят за повече рискови сценарии и т.н.".

По думите му много от държавите от глобалния юг отказват да заемат позиция, особено по отношение на войната в Украйна. В същото време повечето от негативните последствия от тази война директно се изсипват върху техните общества и икономики, подчерта той. Според него глобалната нестабилност има много по-висока цена в по-ниско развитите държави.

"Предстои на много от тези елити частично поне да преосмислят тези свои желания и пожелания за един истински полицентричен свят, доколкото той наистина ще функционира по този начин. Войната в Украйна е пряк пример за това, че този наглед полицентричен свят отново функционира по блокова логика", обясни Шопов. По думите му полицентричният свят до голяма степен в крайна сметка ще се окаже отново двублоков свят.

"Мисля, че можем спокойно да говорим за де факто съюз между Русия и Китай. През последните години сме свидетели на непрекъснато увеличаване на параметрите на задълбочаващо се сътрудничество, координация, дори и частична интеграция между Китай и Русия", посочи политологът. И продължи коментара си:

"Постпутинова Русия със сигурност ще си зададе сериозни стратегически въпроси по отношение на собственото си отдалечаване от Европа и западния свят. Има известни въпросителни на по-дългосрочна нестабилност", прогнозира Владимир Шопов.

Според него през последните години в голяма степен западният свят е станал много по-малко настоятелен в желанието си, в общуването с държавите от глобалния юг да изтъква и да се опитва да налага западните ценности. Политологът очерта пътя, който западните държави извървяха в отношенията си с тези държави, научените уроци, признатите и преосмислени грешки. Той прогнозира:

"Само след известен период от време ще станем свидетели на опити за оттегляне от тези нови партньорства и намирането на някакъв друг баланс на отношенията. Тези нови алтернативни геополитически центрове най-малкото желаят да консолидират или създадат нови собствени периферии на влияние. Оттам произтича геополитическа нестабилност и несигурност за много от тези държави, които могат да се окажат доста по-висока и опасна за тях, отколкото наглед пропагандирано нежелания глобален либерален ред, който доминираше доскоро".

#Владимир Шопов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници