Шефът на БЕХ: Газът поевтинява с 20% за „Булгаргаз”, не за потребителите

Шефът на БЕХ: Газът поевтинява с 20% за „Булгаргаз”, не за потребителите
Андонов е категоричен, че ако потребителите не си плащат регулярно задълженията, тази отстъпка ще се стопи за година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намалението на цената на газа, което „Булгаргаз" ще получава от „Газпром" е повече от 20% и тази цена не може едно към едно да се отнесе към крайните потребители, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

В ефира на Дарик радио в събота той уточни, че всъщност намалението, което е договорено, е 22 – 23%.

„Това, което беше договорено до края на тази година плюс още 11.2%, прави 22-23%. Това, което се постигна – над 20% отстъпка, е по цената, която имахме по договор. А това, което договорихме от 1 април до 31 декември, то е допълнение към този действащ договор. Така че, отстъпката от 1 януари 2013 г. е на базата на действащия договор”, посочи Андонов.

По думите му цената, на която „Булгаргаз" е продавала е била под себестойността, която е купувала, а самата цена се регулира от ДКЕВР.

„Сега, след като се подаде заявлението за промяна на цената, очаквам поне 10% минимум намаление на цената за потребителите", каза още шефът на БЕХ.

Относно това, че Димитър Гогов обяви за крайния потребител намаление в цената на газа от 6-7%, Андонов посочи:

„Слушах Гогов, той е прав, доколкото защитава интересите на компанията, която управлява, но има независим регулатор".

Андонов е категоричен, че ако потребителите не си плащат регулярно задълженията, тази отстъпка ще се стопи за година, година и половина и „Булгаргаз" ще се окаже в същото финансово положение, в което е било до онзи ден.

„Това снижение на цената на газа от 10% ще рефлектира и върху цената на тока и парното", каза той.

За „Южен поток" Андонов коментира, че това, което е подписано на 27 август във Варна, е бил протокол от дълги преговори и са успели да защитят на 100% интересите на България и на БЕХ.

„Договорихме, че след започване на строителството на „Южен поток" през декември 2015 г. трябва да имаме търговска експлоатация на тръбата. През тези три години ще бъде строителството на газопровода. В тези три години ще участват български фирми в строителството, трасето е определено, входната точка е близо до Галата, изходната е близо до Зайчар в Сърбия”, уточни Михаил Андонов.

#Булгаргаз #Газпром #Българския енергиен холдинг #БЕХ #Михаил Андонов #ДКЕВР #Димитър Гогов #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници