ЕС реши: Започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

ЕС реши: Започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Pixabay

A A+ A++ A

Европейският съвет взе решение да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи неговият председател Шарл Мишел. Европейските лидери дадоха и статут на кандидат-член на Грузия. ЕС ще започне преговори с Босна и Херцеговина, когато необходимото ниво на съответствие с критериите за членство бъде постигнато.

Според дипломатически източници решението е било взето след като унгарският премиер, който упорито се противопоставяше на започването на преговори с Украйна, е излязъл от стаята и това е дало възможност 26-те ръководители на страните-членки да вземат решението единодушно, както се изисква по договорите на ЕС.

Във Фейсбук Орбан написа, че Унгария не иска да бъде част от това, по думите му, "лошо решение".

"Политико", от своя страна, го нарича "възпаления лузър".

Не закъсняха и другите реакции.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определя решението като "стратегическо" и допълва, че този ден ще остане гравиран в историята на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък го нарича "много силен политически сигнал". "Това е исторически момент и показва надеждността и силата на ЕС", каза още той.

"Украйна и Молдова принадлежат на европейското семейство", подчерта от своя страна германският канцлер Олаф Шолц.

"Не само Украйна, но и Молдова празнува обръщането на нова страница с даването на зелена светлина за преговори" - думи на президента на страната Мая Санду.

"Победа за Украйна. Това е победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва. Историята се пише от тези, които не се уморяват да се борят за свобода" - с тези думи коментира решението президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Евросъюзът ще започне преговори с Босна и Херцеговина, когато необходимото ниво на съответствие с критериите за членство бъде постигнато. Страните-членки отправиха покана към Комисията да докладва до март, за да може да бъде взето решение в тази насока.

#ЕС #присъединяване #Украйна #Молдова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници