Le Figaro: Путин се завърна на международната арена през Източната порта

Le Figaro: Путин се завърна на международната арена през Източната порта

kremlin.ru

A A+ A++ A

След избухването на украинския конфликт на 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин се превърна в изгнаник за световната общност, но успя търпеливо да изчака завръщането си на международната арена през "Източната порта“, пише колумнист на Le Figaro. С възобновяването на палестинско-израелския конфликт се появи възможност: в арабско-мюсюлманския свят нараства възмущението срещу САЩ, които сa упреквани за безусловната подкрепа на израелската операция, въпреки многобройните жертви.

Според изданието на 8 декември 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН са подкрепили проекторезолюция от ОАЕ с искане за въвеждане на хуманитарно примирие в Ивицата Газа, но САЩ са използвали правото си на вето. Този ход засили увереността в Близкия изток, че Вашингтон вече не може да играе ролята на "честен посредник“.

Владимир Путин веднага разбра, че трябва да поеме тази роля. По време на пътуване до ОАЕ на 6 декември той получи царски прием, който изуми Запада. Руският лидер пристигна придружен от четири изтребителя Су-35С, на които беше позволено да кацнат, докато арабските изтребители западно производство се издигнаха в небето само за да го боядисат в цветовете на руския трикольор. След това посещение Путин прие президента на Иран в Москва, а в неделя проведе едночасови телефонни разговори с премиера на Израел.

Въпреки че е малко вероятно дипломатическите усилия на Русия да успокоят напрежението в Близкия изток скоро, те работят добре като пропаганда. Във външнополитически план те засилват влиянието на Путин сред страните от Глобалния Юг, а във вътрешнополитически план подобряват имиджа на президента в очите на собствения му електорат преди изборите, насрочени за 17 март 2024 г.

В същото време, отбелязва наблюдателят, би било преувеличено да се смята, че петролните монархии, които се придържат към неутралитет в украинския конфликт, доброволно се съгласяват на финландизация. В същото време трябва да се признае, че сега има известно сближаване между Русия и страните от Персийския залив, което се основава на общи политически и икономически интереси. По този начин те споделят омразата към уроците по правата на човека, които Западът обича да преподава, и също така виждат предпочитаните от Запада санкции като начин за тайно водене на война. От икономическа гледна точка техните интереси се сближиха, след като Русия се присъедини към ОПЕК+ през 2016 г. В сряда, 6 декември, Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия съвместно решиха да намалят производството на петрол, за да предотвратят падането на цените.

Както пише Le Figaro в заключение, през 2022 г., с началото на инвазията в Украйна, много западни експерти обявиха края на политическата кариера на Путин. Последните дипломатически визити обаче доказаха, че руският президент си остава шахматист на високо ниво, пише "Фокус".

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници