Превозвачи и земеделци масово зареждат гориво в чужбина

Превозвачи и земеделци масово зареждат гориво в чужбина
Сърбия и Словения са далеч по-изгодни дестинации за зареждане на гориво от България, според превозвачите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Превозвачи и земеделски стопани избират да купуват гориво от съседните Сърбия и Гърция, вместо от България, обясниха представители на браншови асоциации в областта на транспортния и агросектора.

„На бензиностанциите в Сърбия горивото излиза с около 20-30 стотинки по-евтино от колкото у нас", коментира пред Дарик радио Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите.

Интересът на шофьорите на такси и собствениците на автомобили предпочитат да си спестят пътя до сръбската граница за гориво, но признават, че родните горива са с по-ниско качество от това, което се предлага по бензиностанциите в Западна Европа.

Сърбия и Словения са далеч по-изгодни дестинации за зареждане на гориво от България, обясни още Лалов.

Той каза, че горивата в Сърбия са с 15-20 стотинки по-евтини отколкото в България.

Още по-икономично и разумно е да се зареди в Словения – там цените са 40 стотинки по-ниски и се възстановява ДДС, добави Лалов.

По думите му има практика български превозвачи да зареждат в тези държави. Лалов изтъкна, че освен по-ниски цени, там има и качество.

Пред Дарик председателят на петролната и газова асоциация Андрей Делчев заяви, че единствената причина водачите и на товарни, и на леки автомобили да избират да заредят в Турция, са бензиностанциите с безакцизно гориво на границата.

Той е категоричен, че България е сред страните с най-ниски цени на горивата, чието качество изначално е добро.

„Гърция пък печели класацията по продажба на гориво в земеделските среди. Причината е, че само в България агросекторът не получава безакцизно гориво за стопански нужди, а в Южната ни съседка излиза далеч по-изгодно да купиш литър нафта", коментираха представители на земеделски организации.

Масовите потребители пък не бихи пътували извън граница заради един резервоар с по-евтино гориво, но пред Дарик шофьори и водачи на таксита признаха, че бензинът в България е с по-ниско качество отколкото в съседни страни.

#Сърбия #Гърция #България #гориво #Красимир Лалов #Западна Европа #Словения #Андрей Делчев #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници