Часовникът на Страшния съд показва: Още по-близо сме до унищожението

Часовникът на Страшния съд показва: Още по-близо сме до унищожението

Pixabay

A A+ A++ A

Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема. Той се актуализира ежегодно от организацията с нестопанска цел Bulletin of Atomic Scientists в Чикаго (САЩ).

„Когато часовникът удари полунощ, това означава, че е имало някакъв вид ядрен обмен или катастрофална промяна на климата, която може да унищожи човечеството. Никога не искаме да стигнем до там и не искаме да знаем как ще се случи“, казва Рейчъл Бронсън, изпълнителен директор на "Бюлетин".

Часовникът е създаден от специалисти, помогнали за реализирането на скандалния проект Манхатън след създаването на първите ядрени бомби в САЩ, пише blitz.bg.

Последният път, когато стрелките на часовника бяха сверени беше на 24 януари 2023 г. и те отброяваха само 90 секунди до полунощ — по-близо от всякога. Това се дължи на поредица от смущаващи международни събития, като нахлуването на Русия в Украйна, заплахата от изменението на климата и повишаващите се рискове от използването на оръжия за масово унищожение.

Организацията също цитира биологични заплахи като фактор, допринасящ за такива драстични корекции на часовника.

„Опустошителни събития като пандемията COVID-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век“, се казва в уебсайта на "Бюлетинът".

Часовникът на страшния съд е създаден през 1947 г., когато първоначално стрелките му са били настроени на седем минути до полунощ. Но тъй като напрежението между Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, когато САЩ и СССР започнаха да тестват ядрени ракети, часовникът се е приближил с две минути по-близо до Страшния съд.

С развитието на съперничеството между двете световни суперсили през втората половина на 20-ти век стрелките на часовника се движили напред-назад, спирайки в различни моменти, приближавайки се и отдалечавайки се от Апокалипсиса.

Часовникът е бил най-отдалечен от Страшния съд през 1991 г., когато Студената война официално приключи с подписването на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. По това време стрелките на часовника са показвали цели 17 минути до полунощ.

Учените предупреждават, че светът е навлязъл във „време на безпрецедентна опасност“, дължащо се до голяма степен на „извънредно“ опасната ядрена ситуация, разиграла се във военната кампания на Русия срещу Украйна. Конфликтът между Израел и Хамас, както и температурните рекорди, отчетени през тази година ни приближават още повече до "полунощ", пише "Стандарт".

#Часовникът на Страшния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници