"Часовникът на Страшния съд" е само на 90 секунди от полунощ заради войната в Украйна

"Часовникът на Страшния съд" е само на 90 секунди от полунощ заради войната в Украйна
thebulletin.org
A A+ A++ A

"Часовникът на Страшния съд" вече е само на 90 секунди от полунощ, което е най-близко до глобална катастрофа, наблюдавано някога, поради нарастващите опасности, породени от войната в Украйна, заяви във вторник Съветът за наука и сигурност в Бюлетина на ядрените учени.

"Войната в Украйна може да навлезе във втора ужасяваща година", се казва в изявлението, като се добавя, че войната е увеличила въпросите "за това как държавите си взаимодействат, подкопавайки нормите на международно поведение, които са в основата на успешните отговори на различни глобални рискове".

Освен това се припомня провала на преговорите между Русия и САЩ, както и ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, предаде БНР. Заплахите на Русия за използване на ядрени оръжия "са ужасен риск" и "възможността конфликтът да излезе извън нечий контрол остава висока".

В бюлетина също така се отбелязва, че един от елементите за намаляване на риска може да се състои от продължаващи американско-руски контакти на високо ниво.

"Правителството на САЩ, неговите съюзници в НАТО и Украйна имат множество канали за диалог, като всички те трябва да бъдат проучени", заключва Съветът за наука и сигурност в Бюлетина на ядрените учени.

#Часовникът на Страшния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници