„Булгаргаз“: Намаляването на цената на газ за потребителите с 20% не е реално

„Булгаргаз“: Намаляването на цената на газ за потребителите с 20% не е реално
Гогов коментира, че до 20% намаление няма как да се очаква, защото и потребителите, и всички останали в последните девет месеца ползват намаление от близо 11% спрямо това, което реално показват данните на ценообразуването. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Намаляването на цената на газа за потребителите с 20% след подписването с „Газпром“ за строежа на „Южен поток“ е нереалистично, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Според Гогов не става дума за отстъпка, която руският енергиен гигант е направил на България, а за договаряне на едни условия, които ще доведат до по-ниско заплащане на природния газ, който страната закупува от Русия, предаде БНР.

Гогов коментира, че до 20% намаление няма как да се очаква, защото и потребителите, и всички останали в последните девет месеца ползват намаление от близо 11% спрямо това, което реално показват данните на ценообразуването. При всички положения обаче понижаването на цената на газа ще има и то ще е такова, че да позволи на топлофикационните дружества да сменят цената на услугата си.

Според шефа на „Булгаргаз“ уловки в договора с „Газпром“ няма, но има изисквания за по-голяма дисциплина и това е нещо, върху което българската компания и нейните клиенти трябва да започнат да работят, „защото всички са свикнали да има един буфер в лицето на „Булгаргаз“, а за всички останали да остава положителното“.

„Ето в това се корени и успехът на тези разговори и подписването на този нов договор – самите условия по покупката на този газ са по-благоприятни и оттам вече се получава тази разлика между цената, която би била на 1 януари 2012 г. спрямо 1 януари 2013 г., ако нищо не беше променено“, обясни Гогов.

По думите на Гогов все още има 45 дни, в които цифрите ще се изменят всеки ден, макар че няма опасения нещо драстично да се случи. България и българският пазар обаче са прекалено малки, за да влияят на международните пазари на петрола, затова шефът на „Българгаз“ не  се ангажира с нещо конкретно.

#Димитър Гогов #„Южен поток“ „Булгаргаз“ #„Газпром“ #отстъпка #договор #Русия #България #газопровод #газ #потребители #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници