Депутатите задължиха ЦИК да излъчва заседанията си онлайн

Депутатите задължиха ЦИК да излъчва заседанията си онлайн
Централната избирателна комисия (ЦИК) вече ще излъчва заседанията си в реално време в интернет чрез собствения си портал. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече ще излъчва заседанията си в реално време в интернет чрез собствения си портал.

С промените в Изборния кодекс, приети от депутатите от парламентарната правна комисия на второ четене, ЦИК се задължава още да публикува на интернет страницата и стенографските протоколи от заседанията си, предаде БГНЕС.

Достъпни онлайн трябва да бъдат и „сканираните и получените по електронен път екземпляри от протоколите на секционните избирателни комисии, както и протоколите на районните и общинските избирателни комисии".

ЦИК ще трябва да осигури създаването на интернет страница на районните избирателни комисии и общинските избирателни комисии.

Депутатите въведоха конкретен срок за издаването от страна на ЦИК на указанията за работата на избирателните комисии – не по-късно от 60 дни преди изборния ден, и срок за провеждането на обучението на членовете на РИК и ОИК - не по-късно от 15 дни от назначаването им.

ЦИК ще трябва да създаде и поддържа електронен публичен регистър на жалбите, подадени до комисията и решенията по тях.

Комисията трябва да води и поддържа постоянно актуален списък на лицата с избирателни права по данни от регистъра на населението – национална база данни „Население", като се осигурява възможност всеки избирател да може да прави справка по ЕГН.

Пред Върховния административен съд (ВАС) чрез ЦИК в срок до три дни от съобщаването им, ще могат да се обжалват и решенията на ЦИК за „премахване или изземване на агитационни материали, поставени или разпространени в нарушение на този кодекс на територията на повече от един изборен район или които се отнасят за повече от един изборен район".

Ще се обжалват и решенията на ЦИК, с които се определят населените места, в които ще се образуват избирателни секции извън страната. Методика за определяне на резултатите от гласуването също ще подлежи на обжалване.

Комисията отхвърли идеята на няколко депутати от ДПС да може да се обжалва решението на ЦИК, с което се определя броят на мандатите в многомандатните изборни райони.

#ЦИК #Изборен кодекс #РИК #ОИК #ЕГН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници