Окончателно: 10% данък върху доходите от срочните депозити

Окончателно: 10% данък върху доходите от срочните депозити
Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев поиска всички участници в дебата по данъка върху лихвите по депозити да признаят какви суми държат на влог. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лихвите по срочните депозити ще се облагат с 10 на сто данък, решиха депутатите на второ четене на Закона за ДДС в парламента.

Налогът няма да важи за безсрочни и детски влогове, както и за разплащателните сметки.

Банките ще привеждат данъка към хазната, като той ще се прилага в момента на получаване на лихвата по депозита. Това означава, че ако депозитът е направен през 2012 г., но изтича през 2013 г. лихвата трябва да бъде получена тогава, тя ще бъде обложена, независимо че договорът с банката е сключен при старото законодателство, предаде „Дарик".

Данък „лихва" бе единственият текст от закона, който бе дебатиран. Дори депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев се опита да въведе ред в дебата.

„Който дебатира и говори по тази тема, първо да декларира колко пари има на влог, защото ние сме дали клетва, че ще защитаваме преди всичко държавните интереси и интересите на хората, а не личните си интереси," посочи той.

Депутатът заплаши да нарече дебата „неграмотност и невежество от някои хора", като обясни, че при 200 лева депозит и пет процента лихва, човек ще плати данък в размер на 1 лев.

Единствена Корнелия Нинова от Коалиция за България изпълни условието, макар и тя да призна, че искането е популизъм. Тя декларира, че няма фирми, няма бизнес, а има депозит като физическо лице в размер на 3500 лв.

„Понеже бяхме обвинени в неграмотност. Господин Велчев, сигурно сте свикнал в живота и политиката да говорите само за комисионни. Обръщам ви внимание, че става въпрос за доходи от депозити, а не за комисионни от депозити. Комисионни вземате на едно друго място по един друг повод," каза Корнелия Нинова.

В крайна сметка облагането на лихвите по депозити с 10% бе прието, като при обяснението на отрицателни вотове се чуха повече аргументи, отколкото по време на самите дебати.

#Закон за ДДС #Красимир Велчев #депутат от ГЕРБ #Корнелия Нинова #депутат от БСП #данък върху лихвите по депозити #срочни депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници