Фидосова не коментира казуса „Марковска“, бил изключително сложен

Фидосова не коментира казуса „Марковска“, бил изключително сложен
Казусът „Марковска“ е изключително сложен, защото създава прецедент, коментира председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Казусът „Марковска“ е изключително сложен, защото създава прецедент, коментира председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова от ГЕРБ.

„Ще обсъдим дали трябва да обявим същата процедура за избор на член на Конституционния съд и дали трябва да дадем нов срок за подаване на предложения“, обясни Искра Фидосова, цитирана от БГНЕС.

Все още не е ясно и дали ГЕРБ ще излезе с предложение за конкретен кандидат за Конституционния съд на мястото на Венета Марковска.

„Не съм се чувала с Марковска, нямам никаква комуникация с нея“, твърди председателят на правната комисия.

След като ЕК заплаши България с допълнителен мониторингов доклад в сферата на правосъдието и вътрешния ред заради избора на Венета Марковска за конституционен съдия, Искра Фидосова изпрати писмо до Брюксел, в което защити съдийката.

Фидосова отказа да коментира действие на президента Росен Плевнелиев, който демонстративно блокира клетвата на Венета Марковска.

„Аз не бих си позволила да коментирам хода на когото и да било, представител на друга институция, освен това, което ние правим в парламента. Не е моя работа да коментирам поведението на един или друг представител на властта - така е решил, така е направил“, заяви тя.

По-рано президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска, като напусна залата.

Според депутати обаче не може да се избира нов съдия. Освен това Марковска смятала да търси правата си по съдебен ред.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

#Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Искра Фидосова #ЕК #депутат от ГЕРБ #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници