Лоши навици, които убиват сърцето ви ден след ден

Лоши навици, които убиват сърцето ви ден след ден

pixabay

A A+ A++ A

Правим лоша услуга на здравето си почти всеки ден. Навици, които ни се струват напълно нормални, всъщност могат да провокират развитието на сърдечно-съдови заболявания. Експертите са съставили списък с най-честите и най-вредни нарушения.

Инфарктите и инсултите, според СЗО, са водещите причини за смърт в света. И повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени, ако всеки се грижи по-добре за живота си. Достатъчно е да следвате няколко прости правила, за да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания. Много от нашите навици, които изглеждат безобидни или маловажни, причиняват сериозен удар в сърцето ни. Ето списък с основните грешки – това са тези, които трябва да избягвате, ако искате да живеете дълго.

Не обръщате внимание на сигналите на тялото си
Много често просто пренебрегваме симптомите и се надяваме, че всичко ще изчезне. Или една доза лекарство ще бъде достатъчна, за да маскира проблема.
За сърдечно-съдовите заболявания времето означава много. Ето защо, при първите признаци на сърдечни проблеми, незабавно потърсете медицинска помощ, а не чакайте, докато всичко отмине от само себе си.

За какво трябва да внимавате:

• Болка в гърдите
• Диспнея
• Слабост, изтръпване или студенина в ръцете или краката
• Болка в челюстта, гърба или горната част на корема
• Замаяност
• Сърдечен пулс
• Подуване на краката, ръцете, глезените или стъпалата
• Умора
• Необясними петна, обрив
• Суха упорита кашлица

Не отчитате наследствеността
Ако вашето семейство е имало и все още има сърдечно-съдово заболяване, вие вече сте изложени на риск. И той е по-висок, ако вашият баща или брат е имал сърдечни проблеми преди 55-годишна възраст или вашата майка или сестра преди 65-годишна възраст. Консултирайте се с близките си за техните диагнози и се опитайте да коригирате начина си на живот, за да избегнете ненужно натоварване на сърцето.

Не проверявате нивата на холестерола и глюкозата
Излишният холестерол се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Те могат да доведат до образуването на плаки, които от своя страна да затруднят кръвообращението в артериите. Ако имате високи нива на холестерол в кръвта, трябва да се консултирате с лекар. Лекарствата ще ви помогнат да се справите с „излишъка“.

Не се грижите за зъбите си
Трябва не само да миете зъбите си, но и да използвате конец за зъби и постоянно да ходите на профилактични прегледи при зъболекаря. Възпалението на венците може да причини особена вреда на тялото.
Това води до възпаление в цялото тяло, увеличавайки експоненциално риска от сърдечни заболявания“, предупреждава д-р Евелина Грейвър от Northwell Health University Hospital.
Американската дентална асоциация силно препоръчва да миете зъбите си два пъти седмично в продължение на две минути .

Хъркане през нощта
Първо, вие дразните партньора си и по този начин увеличавате риска от сърдечно-съдови заболявания. Второ, дишането ви периодично спира.
Хъркането може да е признак на хипертония и един от първите признаци на затлъстяване“, предупреждават лекарите. Апнеята увеличава няколко пъти риска от сърдечно-съдови заболявания.

Не приемате лекарствата, предписани от лекар
Много хора отказват терапия, когато разберат, че състоянието им се е подобрило. Но едва ли е възможно да се тълкуват толкова свободно препоръките на лекаря. Преди да спрете нещо, консултирайте се с вашия лекар. Може би той ще коригира първоначалния план.
Ако спрете да приемате лекарства без разрешение, подгответе се за сериозни усложнения от страна на сърдечно-съдовата система.

Не спите добре
Това е най-сигурният начин за възстановяване на енергията, подобряване на психологическото състояние и запазване на красотата. Сънят пряко влияе и върху състоянието на сърцето ви. Ако не спите достатъчно, това е сериозен стрес за тялото ви.
Неустойчивите модели на сън могат да нарушат биологичните процеси в тялото: производство на глюкоза, кръвно налягане и възпаление.
За сърцето ни е много по-трудно да работи при такива условия. Увеличаваме шанса от инфаркт. Нормата за сън за възрастни е 7-9 часа.

Не се подлагате на годишен медицински преглед
Кръвен тест, ЕКГ, посещение при лекар - това е годишният минимум, който трябва да се направи за здраво сърце. Вашият терапевт ще може да следи как се променят диагностичните резултати, за да подозирате болестта навреме и да вземете всички мерки.

Не контролирате теглото си
Само 5-10 процента загуба на тегло ще има благоприятен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система. Хората с наднормено тегло са по-склонни да имат високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Това затруднява сърцето ви да изпомпва кръв, което може да предизвика инфаркт и дори инсулт.
Опитайте се да контролирате диетата си, яжте повече плодове и зеленчуци и спортувайте.

Не следите кръвното си налягане
Хипертонията сериозно претоварва сърцето. А високите числа на кръвното се провокират от много фактори – стрес, неправилно хранене, липса на движение. Хипертонията не се появява от нищото, тя се развива постепенно. Ето защо е толкова важно да следите кръвното си налягане, за да започнете да го коригирате навреме.

Живеете над възможностите си
Разбира се, не можете да си купите здраве. Но финансовият въпрос играе важна роля в историята на сърдечно-съдовите заболявания. Американският журнал за превантивна медицина изследва влиянието на паричните проблеми върху сърцето.

„Чувството на стрес поради финансови проблеми е свързано с появата на сърдечни заболявания“, предупреди главният автор на изследването Черил Кларк.
Освен това, медицинските грижи „извън политиката“ и необходимите лекарства струват пари, често доста. Пестете пари за здравето си и се научете да живеете според възможностите си.

#вредни навици #навици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници