Ковачева: Конституционният съд спира работа заради Марковска

Ковачева: Конституционният съд спира работа заради Марковска
Конституционният съд спира работа до избирането на нов член от парламентарната квота, обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд спира работа до избирането на нов член от парламентарната квота, обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По закон конституционните съдии трябва да изберат председател на Конституционния съд в пълен състав.

След неуспешния опит на Венета Марковска да положи клетва като конституционен съдия от парламентарната квота съставът на КС не е пълен.

По-рано президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска, като напусна залата.

Според депутати обаче не може да се избира нов съдия. Освен това Марковска смятала да търси правата си по съдебен ред.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

Диана Ковачева обясни, че предстои в Народното събрание да започне нова процедура по избор на конституционен съдия.

„Каузата на почтеността спечели“, коментира правосъдният министър развитията по казуса „Марковска“ и изрази надежда този път да има достоен кандидат за поста.

За да може да се закълне като конституционен съдия, Венета Марковска подаде оставка от поста си във Върховния административен съд и по думите на Диана Ковачева в момента е „във висящо положение“.

„В решението на висшите магистрати е записано, че Венета Марковска се освобождава от длъжностите, които заема във ВАС „от датата на встъпване в длъжност в КС“. В решението на ВСС не е посочена законова разпоредба, според която ВСС освобождава Марковска безусловно“, подчерта Диана Ковачева.

Затова Венета Марковска отново е подала оставка като зам.-председател на Върховния административен съд и ВСС трябва да я гласува.

Правосъдният министър смята още, че на самото пленарно заседание е трябвало да се разгледа по-подробно сигналът срещу Венета Марковска.

„Реакциите трябва да са своевременни и адекватни. Критиката на ЕК беше сигнал, че ЕК следи внимателно България“, подчерта Диана Ковачева и допълни, че споделя критиките на ЕК срещу българския парламент.

#Венета Марковска #Конституционен съд #парламентарна квота #Диана Ковачева #министър на правосъдието #ЕК #Росен Плевнелиев #клетва #Президент на България #Цецка Цачева #председател на НС #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници