Марковска щяла да подаде оставка, ако се беше заклела в КС

A A+ A++ A

Скандалният съдия Венета Марковска имала намерение да подаде оставка като член на Конституционния съд, ако се беше заклела в четвъртък, обяви независимият депутат Димитър Чукарски.

Марковска не успя да влезе в длъжност, след като президентът Росен Плевнелиев умишлено прекъсна церемонията по заклеването, като я напусна в безпрецедентен ход в българската история от основаването на Конституционния съд от 1991 г. насам.

„Марковска имаше намерение да подаде оставка след клетвата, но сега с осуетяването й тя не може да го направи, защото не е конституционен съдия“, заяви на брифинг независимият депутат Димитър Чукарски, цитиран от БГНЕС.

„Марковска е избрана за такава от НС, но не е положила клетва. Юридически пътят е президентът в най-кратък срок да насрочи ново полагане на клетва“, добави той.

Минути преди това той й колегите му, независимите депутати Марио Тагарински, Дарин Матов, Валентин Николов, Тодор Великов, потвърдиха същата теза в НС.

БГНЕС отбелязва, че тази тяхна позиция се разминава в потвърденото 2 часа по-рано от почти същите независими депутати, според които съдия Венета Марковска нямала никакви притеснения и продължавала напред.

„Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска“, убеден е Чукарски.

„Няма как решение на Народното събрание да бъде отменено“, подчерта той по време на брифинга.

Според независимия депутат Дарин Матов четиримата конституционни съдии, които трябваше да се закълнат, макар че бяха изчетени от председателя на Конституционния съд, че ще бъдат обявявани по азбучен ред, както бяха изслушвани и гласувани в Народното събрание, там се е получил обратен ред.

Венета Марковска е била поставена на последно място. За Матов Марковска е била единственият човек, който е могъл да вземе решение дали да се закълне или не.

„Тя ни каза още в коридора, когато се качвахме в Конституционния съд: повече от вас знам и познавам законите на Република България, аз не мога да предам тези 127 народни представители – най-много от всички политически сили в парламента, които ме избраха, и вас като вносители, независимите народни представители, аз бях длъжна да дойда и да се закълна“, разказа Матов.

„Оттам нататък, спазвайки Конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред“, предаде думите й той.

#Венета Марковска #КС #Конституционен съд #Димитър Чукарски #скандал #клетва #Марио Тагарински #Дарин Матов #Валентин Николов #Тодор Великов #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници