Костов: Има ли консенсус по националната сигурност или не?

Костов: Има ли консенсус по националната сигурност или не?
Според Костов, ако има такъв консенсус, то тогава контролният орган се конструира по друг начин, а не както научил от един от изказващите се по-рано. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Има ли национален консенсус по политиката на национална сигурност или няма - това е основният въпрос, запита лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той повдигна въпроса по време на конференция в НС на тема „Парламентарен контрол върху специалните служби“, предаде БГНЕС.

Според Костов, ако има такъв консенсус, то тогава контролният орган се конструира по друг начин, а не както научил от един от изказващите се по-рано.

„Член съм на комисия за контрол на ДАНС и когато се обсъждат важни въпроси, почти винаги има консенсус, няма политически страсти“, призна Костов.

Според него тогава е силна една държава, когато има политически консенсус по тези теми.

„Предполагам, че такъв консенсус има в Германия“, подчерта той във връзка с днешното участие на Ханс-Йорк Гайгер, бивш президент на службата за външно разузнаване и контраразузнаване на Германия.

„Тогава може да има една комисия, а не две, както у нас. Направи ми впечатление, че в Германия няма национална служба за охрана. Смятам, че това е атавизъм у нас с НСО и такава служба стои встрани от въпросите, които обсъждаме тук“, разгорещи се Костов.

За начина на получаване на информация Костов заяви, че ще опонира на тези, които искат широка публичност на информацията, защото не смята, че това е полезно. Според него трябва да има контрол, който да е степенуван, но да се разкриват само тези елементи от дейността на службите, които да ги направят по-ефикасни.

„Службите затова са тайни, защото има въпроси, които не са осветени. При нас решението в комисията за Контрол върху ДАНС е следното - изключваме всяка информация от контрол, която е свързана с оперативни дела, по които в момента се работи“, каза Костов.

Вторият важен за синия депутат въпрос е дали се допускат всички народни представители да работят в тези комисии, или те трябва да заседават в своя установен състав, т.е. допускат ли се в тях и други депутати.

„Дали протоколите от разискванията могат да се ползват от всички депутати, които поискат. Важно е и как правителството информира контролиращия орган, що се отнася до стратегическите рискове“, коментира той.

Вътрешният министър Цветан Цветанов му отговори, че за първи път в този парламент е създадена комисия за контрол на ДАНС. А законопроектите, които ще бъдат приети в началото на 2013 г., ще бъдат като завършваща рамка на политиката на сегашното правителство в този сектор.

„Когато говорим за терористичен акт, за който е доказано, че извършителите не живеят в България, не могат да се съобщават факти, получени от партньорски служби“, посочи той.

„Лично вие, г-н министър, бягате от парламентарен контрол“, заяви по време на дискусията депутатът от СДС Йордан Бакалов, обръщайки се към вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Каквото и да се коментира на тази маса, действията са други - всичко опира до това в тази сграда да се извършва парламентарен контрол, а не да се прикрива“, категоричен бе той.

#Иван Костов #ДСБ #ДАНС #национална сигурност #Цветан Цветанов #комисия #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници