Банско отново е №1 ски курорт в България

Банско отново е №1 ски курорт в България
A A+ A++ A

За единадесети пореден път Банско стана най-добър ски курорт на България. Това присъдиха чрез анонимно гласуване професионалисти, работещи в ски индустрията, потребители на услугата, туроператори, агенти и медии, които гласуваха анонимно между 26 юни до 13 октомври на сайта на световните ски награди - www.worldskiawards.com.

Още две от престижните статуетки отиват в курорта. "Кемпински хотел Гранд Арена" бе определен за най-добър ски хотел у нас, а наградата за най-добра вила отиде за първи път в "Даяна Рос". Хотел "Алпин" в Боровец запази приза за най-добър бутиков хотел.

Тази година в анонимното гласуване отново се включиха над 4 милиона души, което означава, че допитването е не просто най-голямото в бранша, а и едно от най-глобалните, провеждани изобщо.

Ски туризмът представлява жизненоважен сегмент от световния пазар на пътувания и туризъм. Приблизително 400 милиона пътувания на скиори се извършват всяка година в над 2500 ски курорта по целия свят, които предлагат над 6 милиона хотелски легла.

Банско е един от само четирите курорта, които доминират в класацията от нейното създаване през 2013 г. Със същото могат да се похвалят единствено австрийският Кицбюел, френският Вал Торенс, американският Диър Вали.

"Щастливи сме, че печелим този Оскар в областта на ски туризма за единадесети пореден път, защото това спомага за имиджа на града, на ски зоната и на България, като предпочитано място за луксозно ски преживяване, където водещото е високото качество на услугата на изключително атрактивна цена", каза Иван Обрейков. Mаркетинг директорът на концесионера Юлен АД, който стопанисва ски зоната в Пирин напомни, че до 15 декември всеки любител на зимните спортове може да се сдобие със сезонна карта за съоръженията в Банско срещо 1500 лева, цена която остава непроменена от две години насам, въпреки високите инфлация и цени на енергоизточниците.

През лятото бе инвестирано в усъвършенстване на инсталацията за технологичен сняг на водещата фирма TechnoАlpin по дължината на целия ски път, което позволява при благоприятни условия (температура под -2 градуса и ниска влажност на въздуха) той да бъде заснежен в рамките на само 72 часа.

Освен това за предстоящия зимен сезон са закупени две нови модерни снегоутъпкващи машини Leitner, които ще спомогнат за поддръжката на пистите на световно ниво.

Френският Вал Торенс спечели наградата за най-добър курорт в света. За каране в свободен стил е отличен швейцарския Лаакс. "Вербие" в Швейцария е отличен за хотел №1 в света, а най-добрият нов е японския "Сецу Нисеку". "ХакуВилас" в Япония взема приза за бутиков хотел, а тази за "зелен" хотел е за "Рокризорт" в Швейцария. Вила №1 е "Връх Цермат" в Швейцария. Призът за концесионер отива при "Берхбан", която управлява Кицбюел, а този за група е за "Компани дьо Алпс" във Франция. "Ски Дубай" е отличен за курорт на закрито. Туроператор №1 е "Сънуеб", а "Лео Трипи" взема този на травъл агент. "Северно изкушение" в Канада прибира статуетката за топкурорт за хелиски, а "Сноу Каб" - тази за най-добър оператор на трансфери.

#Банско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници