Политолози: Разковничето за бъдещето на властта ще са бюджетът и Асен Василев

Политолози: Разковничето за бъдещето на властта ще са бюджетът и Асен Василев

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Едни ясно поети ангажименти от двете страни ще укрепят правителството. Аз намирам за добро предложението на Бойко Борисов да се седне на масата за преговри. Днес той каза, че има неизпълнение на ангажименти, а не толкова, че иска министри. Идеята му е да се седне и да се предоговори некоалиционното споразумение, като там вече се поемат ясни ангажименти.

Това заяви в ефира на NOVA NEWS политологът доц. Татяна Буруджиева, която коментира последните политически събития в страната.

Заедно с нея гост в студиото беше и колегата ѝ доц. Петър Чолаков.

"Има опит от страна на Борисов да каже, че има неизпълнени ангажименти, но има и другата страна, че иска повече лостове в изпълнителната власт. Притесненията на ГЕРБ са около бюджета. Точно бюджетът ще покаже дали сглобката ще продължи да съществува. Днес Борисов повтори няколко пъти, че не иска нови заеми и предупреди Асен Василев", каза политологът Чолаков.

"Резултатите на ГЕРБ са много добри в страната. Това дава самочувствие на Борисов да говори, както го направи днес. Много е важно да видим как ще започнат работа новите кметове и общински съвети. Колкото повече наближава времето за ротация, толкова повече ГЕРБ няма да искат да се вкарат в един капан, заложен им от бюджета.

Няма как те да имат само един министър-председател и нито един министър, а да носят отговорност. Аз не мога да си представя ротация, при която ГЕРБ поемат властта и Асен Василев остава финансов министър. Също така не мога да си представя Кирил Петков и ПП да се откажат от поста на Асен Василев. Факт е, че разковничето за бъдещето на правителството ще бъдат бюджетът и Асен Василев", категорична бе доц. Буруджиева.

"За мен резултатите на ГЕРБ не са очарователни. ПП-ДБ пък са четвърта политическа сила на база резултатите, но се представиха силно в София и Варна. Никой от партньорите в сглобката нямаше решителна победа на местните избори, с която да натрие носа на другия.

Възможността да си извиват ръцете е почти невъзможна. За мен даже добавиха нови болтове към сглобката и има малко повече стабилност. Разбира се това некоалиционно правителство винаги може да падне и мнозинството е много крехко.

Ако трябва да разсъждаваме рационално, Асен Василев трябва да остане финансов министър, за да има приемственост. За мен обаче това няма да се случи. За да остане сглобката, ГЕРБ ще искат да имат техен финансов министър, който да е бюджетар. Оставката на Мустафа Карадайъ за мен също е свързана с бюджета.

За мен ДПС едва ли ще рискува да влезе директно в изпълнителната власт. Това беше казано и от Делян Пеевски. За мен оставката на Карадайъ показва по-скоро, че ДПС няма да иска събаряне на сглобката и влизане директно в изпълнителната власт.

Но има и вероятност ДПС да поиска малко повече власт в определени сектори, като това ще стане чрез по-силна критика на правителството. Аз лично за себе си нямам правилното обяснение за оставката на Карадайъ", обяви от своя страна доц. Чолаков.

"За мен ДПС ще са стожер на кабинета и няма да правят опити да го свалят. Внесеният днес вот на недоверие няма как да мине. Той е по всичкология. Не може да искаш вот на недоверие по теми, по които можеш да искаш вотове в следващите три години.

Мотивите са един тюрлю гювеч. За мен дебатите по този вот другата седмица дори могат да попречат на членството ни в Шенген", категорична бе Татяна Буруджиева.


#политолози #Татяна Буруджиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници