Дянков се обяви срещу руската енергийна зависимост

Дянков се обяви срещу руската енергийна зависимост
Предстои в четвъртък премиерът Бойко Борисов да подпише с представители на „Газпром“ договор на България с Русия за газопровода „Южен поток“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Oтделянето на България от руската енергийна зависимост е сред най-важните въпроси, смята министърът на финансите Симеон Дянков.

Дянков каза, че енергийната зависимост на България е една от големите тежести върху икономиката на страната, и посочи, че по почти всички показатели българската икономика е в енергийна зависимост, предаде БТА.

„Разходите, които харчим за енергия, са много по-големи от средните за Европа“, отбеляза Дянков.

Ако България гледа по-дългосрочно, това – да се отдели от руската зависимост – е едно от най-важните неща, каза Симеон Дянков. Според него възможностите енергийната зависимост да бъде преодоляна са производството в България на природен газ и енергийната ефективност - санирането на сградите.

Предстои в четвъртък премиерът Бойко Борисов да подпише с представители на „Газпром“ договор на България с Русия за газопровода „Южен поток“.

Финансирането ще е 100% на проектен принцип – привлечени средства от множество банки, обясни икономическият министър Делян Добрев пред Би Ти Ви.

Той допълни, че отделна проектна компания – „Южен поток България“, е с 50% акционер Български енергиен холдинг и 50% акционер „Газпром“. Тази компания ще вземе заем, за да построи тръбата.

С част от приходите от транзитните такси ще се изплащат задълженията, като в срок от 15 години с приходите по това ново трасе трябва изцяло да се изплати тръбата и след този срок 100% от приходите ще остават за „Южен поток България“.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер пристигна в София в сряда вечерта с частен самолет за финалните преговори по новия договор за газови доставки от 2013 г. и за подписването на инвестиционното решение по газопровода „Южен поток“. България остава последната страна по проекта, която не е подписала решението.

Газопроводът, чиято първа копка трябва да бъде направена на 7 декември, е с обща дължина 2355 км, от които повече от 900 км по дъното на Черно море. Тръбата ще минава през България, Сърбия, Унгария, Словения, за да влезе в Италия до град Тревизо. Първоначалните планове газопроводът да минава през Гърция и Австрия бяха отменени заради липса на рентабилност.

#„Южен поток“ #„Южен поток България“ #България #Русия #доставки #газ #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници