Ройтерс: Путин иска да изкара още 1 мандат като президент до 2030-а и да надмине Сталин

Ройтерс: Путин иска да изкара още 1 мандат като президент до 2030-а и да надмине Сталин
A A+ A++ A

Владимир Путин е решил да се кандидатира на президентските избори през март 2024 г., предаде Ройтерс, като се позова на 6 източника.

Така той ще се задържи на власт поне до 2030 г. Путин смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния период от десетилетия, изтъква Ройтерс.

Президентът, който наследи на поста Борис Елцин в края на 1999 г., вече е начело на държавата по-дълго време от всеки друг управник, с изключение на Сталин. "Бащата на народите" управлява от 1924 до 1953 г. Путин надмина 18-годишното властване на Леонид Брежнев от 1964 до 1982 г.

На 7 октомври Путин навърши 71 години. Той бе президент от 2000 до 2008 г. и направи задължителната по конституция пауза от най-малко 4 години. Той е отново на власт от 2012 г., като междувременно президентските мандати бяха удължени от 4 на 6 години.

През 2020 г. бе проведен референдум за промени в конституцията. Те „зануляват“ досегашното управление на Путин и му позволяват да се кандидатира за поне още два мандата, като се започне през 2024 г. Което означава, че той може да властва поне до 2036 г. И така ще натрупа общо 6 мандата с общо продължение 32 години на президентския пост.

Инициативата бе на космонавтката Валентина Терешкова, която заяви, че така искат всички обикновени хора, с които тя е разговаряла. 73 на сто от гласувалите одобриха промените.

Събеседниците на Ройтерс, пожелали анонимност, заявиха, че новината за решението на Путин вече се разпространява и че съветниците му вече се подготвят за кампанията и избора му.

За Путин, който според проучванията на общественото мнение се радва на одобрението на 80% от руснаците, изборите са формалност, ако той се кандидатира: с подкрепата на държавата и държавните медии и при почти пълното отсъствие на обществено несъгласие. Той със сигурност ще спечели, отбелязва Ройтерс.

„Решението е взето - той ще се кандидатира“, казва един от източниците, който е запознат с планирането.

Подготвяното обявяване на новината ще се появи в рамките на няколко седмици, казва друг източник, който потвърждава публикация от миналия месец във в. „Комерсант“.

Трети източник е потвърдил, че е взето решение и че съветниците на Путин се подготвят.

Други три източника твърдят, че решението е взето - Путин ще се кандидатира.

Според чуждестранен дипломат, също пожелал анонимност, президентът е взел решението си съвсем наскоро.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар. През септември той заяви, че ако Путин реши да се кандидатира, никой няма да бъде в състояние да се състезава с него.

Макар много чуждестранни дипломати, разузнавачи и служители да казват, че очакват Путин да остане на власт до края на живота си, досега няма конкретно потвърждение за плановете му да се кандидатира на президентските избори напролет.

„Русия е изправена пред обединената мощ на Запада, която е толкова голяма, че значителна промяна не би била целесъобразна“, отбелязва един от източниците на Ройтерс.

#Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници