Не мина предложението на ГЕРБ за енергийни такси чрез оръжеен закон

Не мина предложението на ГЕРБ за енергийни такси чрез оръжеен закон
ГЕРБ обаче са решени текстовете да минат. Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Диян Червенкондев каза, че това е юридическа практика и преходни и заключителни разпоредби могат да се променят с предложения на депутати между първо и второ
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли предложенията на ГЕРБ да се въведат цените за достъп до електропреносната мрежа чрез промените в Закона за контрол на износа на оръжия.

Предложението беше направено чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на този закон.

От ГЕРБ така и не обясниха кое е общото между контрола на износа на оръжията и цените за достъп до преносната мрежа, предаде БНР.

Един от вносителите на предложението, депутатът от ГЕРБ Лили Боянова, заяви, че в момента не може да отговори на въпроса, но е имало резон да се внесе предлоежнието. Според нея е редно да бъдат направени исканите промени, а текстовете са били обсъждани много пъти от всички заинтересовани страни.

Според БСП обаче предложението на ГЕРБ да се въведат цените за достъп до електропреносната мрежа чрез промени в оръжейния закон е недопустима практика и прилагане на хитрост. Ливицата определи внасянето на предложението като юридическо невежество.

Според депутата Петър Димитров, ако това се направи в отделен закон за промяна в закона за ВЕИ или в закона за енергетиката, трябва да има публично обсъждане. От ГЕРБ обаче го вкарали в друг закон, който няма никакво отношение към тази тематика, за да няма публично обсъждане, дано измамим тези, които са засегнати.

„Най-интересното е, че гласуването не мина, но очевидно, че лобито на тези енергийни източници в самата ГЕРБ не участва в гласуването, с което направи невъзможно приемането на закона. Тука прозират лобистки интереси, които за пръв път пренебрегват волята на лидера на ГЕРБ", коментира Димитров.

ГЕРБ обаче са решени текстовете да минат. Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Диян Червенкондев каза, че това е юридическа практика и преходни и заключителни разпоредби могат да се променят с предложения на депутати между първо и второ четене и други закони.

„Това не е първото нито ще бъде последното такова предложение не само на това Народно събрание, а на всички досега", каза Червенкондев.

#предложение #ГЕРБ #електропреносна мрежа #ВЕИ #Петър димитров #промени #БСП #Диян Червенкондев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници