Изгоненият кореспондент на БНР: Не е ясно кога трябва да напусна Русия

Изгоненият кореспондент на БНР: Не е ясно кога трябва да напусна Русия

Личен архив

A A+ A++ A

Кореспондентът на БНР Ангел Григоров коментира решението на Руската федерация да му бъде отнета акредитацията и да напусне Русия.
Ангел Григоров в разговор с Васко Михайлов:

Беше ли ти съобщено лично, че трябва да се върне акредитацията и да напуснеш Русия?

Да. Беше ми съобщено лично. Научих новината от краткото съобщение в агенция "Ройтерс", след това отворих официалния сайт на Министерството на външните работи на Русия, където имаше официално съобщение и малко по-късно ми се обади моят куратор, представител на департамента по информация и печат на руското Министерство на външните работи – човекът, който се свързва с мен по всички важни въпроси. На 7 ноември, вторник, трябва да предам лично акредитацията си в сградата на руското външно министерство. Все още не е ясно до коя дата трябва да напусна територията на Руската федерация. Предполагам, че ще ми бъде съобщено на срещата във вторник.

Преди броени ти беше извикан в руското външно министерство. Стана ли дума, че подлежиш на реципрочни мерки?

- Бях в сряда на среща в Министерството на външните работи и разговарях с Максим Бурляй, който е ръководител на пресцентъра. Тогава ми беше казано, че все още не ми се отнема акредитацията, но се работи по ответните мерки, но тогава той каза – буквално – ако ме питате какви са тези ответни мерки – не мога да ви кажа, защото наистина не знам. На следващия ден, четвъртък, говорителката на външното министерство Мария Захарова каза в отговор на въпрос на РИА „Новости“ дали може да потвърди, че съм бил викан в министерството, тогава тя потвърждавайки тази информация, каза, че се работи по ответните мерки и ще бъде съобщено, когато бъде взето съответното решение. И днес, петък, решението вече е официално, то е факт, публикувано е на официалния сайт на Министерството на външните работи.

От самото решение разбираме, че това решение не е окончателно, то ще зависи от това дали пък българските власти няма да върнат акредитацията на руски журналист в София?

- Да, вторият абзац е интересен и аз ще го прочета от сайта на министерството - "Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета в София". Дали става дума колегата Александър Гацак, или за акредитиране на друг журналист, на нов кореспондент на „Росийская газета“, на мен лично не ми става съвсем ясно. Не зная. Накратко – също така ми беше съобщено от моя куратор, че от днес, след публикуването на съобщението, акредитацията ми се смята за анулирана и аз нямам право да изпълнявам функциите си на кореспондент на БНР.

В позиция ръководството на БНР заявява:

"Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна".


#Ангел Григоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници