Руските власти не са оказвали натиск върху работата ми, твърди изгоненият от Русия кореспондент на БНР

Руските власти не са оказвали натиск върху работата ми, твърди изгоненият от Русия кореспондент на БНР

Личен архив

A A+ A++ A

Кореспондент съм на БНР в Москва от февруари 2018 година. Почти 6 години. В интерес на истината за тези 6 години от страна на Департамента по информация и печат на руското министерство на външните работи - това са хората, които издават моята журналистическа акредитация, която е основанието за пребиваването ми и работата ми в Русия, никога не е имало някакъв натиск, нито пък намеса в съдържанието на моята работа. Никога не са били обсъждани материалите ми. Категорично не е имало опити за намеса и за натиск.

Това заяви в "Събуди се" кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров, на когото Русия нареди да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак.

Той разказа, че ден, след като се появила публикацията в "Росийская газета" и станала известна историята с Александър Гацак, бил поканен на разговор в Руското министерство на външните работи от директора на пресцентъра Максим Бурляй. "Аз, разбира се, отидох. В хода на този разговор той изрази възмущението си, недоумението си от поведението на българските власти. Говорихме около час. Аз по-скоро го слушах, като той повече говореше. И тогава, в началото на разговора той каза: "Веднага искам да ви уведомя, че не ви отнемаме акредитацията. Работим върху ответни мерки, но ако ме питате какви са тези мерки, наистина не зная и не мога да ви кажа" . И в края на разговора каза, че когато тези ответни мерки бъдат формулирани, те ще ме потърсят", посочи Григоров.

По думите му след това акредитацията му била анулирана. "Вчера се появи официалното съобщение на сайта на руското МВнР. Вече може да кажем, че аз съм бившият кореспондент на Българското национално радио в Москва. Нямам право да изпълнявам тези си задължения от вчерашния ден. Акредитацията ми се смята за анулирана", посочи той.

И допълни: "Не съм чул все още аргументи за решението на руските власти. Във вторник ми предстои нова среща, на която трябва да предам физически журналистическата си акредитация и на която, вероятно ще поговорим за това кога трябва да напусна страната. Но на първата среща колегите наистина не са изказвали никакви претенции. И се надяваме във вторник да стане ясна датата, до която трябва да напусна територията на Руската федерация".

Ангел Григоров беше категоричен, че не "му харесва ролята на жертва" в тази ситуация. "Ролята на жертва не ми харесва. Приемам съвсем нормално ситуацията. Някакви бурни емоции не предизвиква у мен това решение. Не се страхувам за сигурността си. Аз се разхождам съвсем свободно из Москва. Аз съм свободен човек. И възнамерявам да се държа като свободен човек. Да не се крия в посолството. В дните, които ми остават тук, възнамерявам да се разхfждам из Москва. Да посещавам музеи. Да се срещам с приятели".

#Ангел Григоров #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници