Борислав Цеков: Лъжа е, че машините са просто принтери

Борислав Цеков: Лъжа е, че машините са просто принтери

Стопкадър/бТВ

A A+ A++ A

Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват гласове машинно. Демокрацията има интерес да се гласува на хартия, защото това е единственият прозрачен и доказан в целия демократичен свят начин да се гласува.

Това каза пред БНР доц. Борислав Цеков, конституционалист.

"Модерните демократични държави не използват машини за гласуване. Там, където се използва някаква технологизация на вота - в САЩ - то няма нищо общо с машините за гласуване у нас. Там процесът на изчисляване на гласовете не е електронизиран, а там, където беше, го отменят - последният пример е Луизиана", уточни той.

Според Борислав Цеков е лъжа твърдението, че машините са просто принтери:

"Не са принтери и всеки, който иска да разбере истината е достатъчно да прочете методическите указания на ЦИК. Флаш паметите се съхраняват в Общинските избирателни комисии ... Ако се манипулира софтуера на тези машини и поискате оспорване пред съда, ще се използва тази флаш памет, която се съхранява в ОИК, независимо, че са броени бюлетините, които машината е принтирала".

Доц. Цеков посочи като най-неуязвим начин за гласуване, без да бъдат произведени невалидни бюлетини, използване на тъчскрийн, който разпечатва бюлетина и не се съхранява в паметта на машината, след което преброяването е със сканиращи устройства, контролирано от хора, но се премахва човешкият фактор, "който може да заличава бюлетини или да не ги брои".


#Борислав Цеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници