Юристи: Магистрати от чужбина трябва да проверяват и съда

Юристи: Магистрати от чужбина трябва да проверяват и съда
Източник: Капитал
A A+ A++ A

"Подобен тип проверка, която чужди магистрати извършиха в българската прокуратура трябва да бъде направена и в съда", смята докторът по конституционно право Борислав Цеков. Той заедно с други видни юристи като проф. Емилия Друмева са създатели на форум "Право и справедливост", пише 24 часа.

Инициаторите на организацията я представиха като отворена общност на юристи от научната сфера и практиката. Форум право и справедливост е изготвил свое становище по някои от темите свързани със съдебната реформа. Така например те смятат, че пълната децентрализация на прокуратурата крие сериозни рискове от феодализация и корупция. Също така са на мнение, че трябва да се потърси намаляване на излишния формализъм, който понякога става причина за връщане на дела от съдилищата към прокуратурата.

В становището си форум "Право и справедливост" цитира венецианската комисия, която казва, че е напълно легитимно да има йерархична организирана прокуратура. Юристите от новосъздадената организация са на мнение, че предложението на правосъдното министерство да се даде срок от 60 дни за мотиви е разумно. Те също така смятат, че не противоречи на конституцията идеята делата за корупция срещу висши държавници да се гледат от Специализирания, а не от Софийския градски съд.

"Право и справедливост" смята, че при избора на членове на ВСС, както и на тримата големи в съдебната система, трябва да бъде по-активна включена академичната общност от юристи.


#Борислав Цеков #Емилия Друмева #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »