Скок в цената на газа през ноември! КЕВР утвърди с 36% по-скъпо синьото гориво

Скок в цената на газа през ноември! КЕВР утвърди с 36% по-скъпо синьото гориво

Pixabay

A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно реши цената на природния газ за ноември да се повиши с 36 процента и да се продава за 82,12 лева за мегаватчас, без такси и налози.

В заявката си до Комисията за енергийно и водно регулиране от "Булгаргаз" посочват, че са осигурили за вътрешния пазар количество от четири различни източника за доставка.

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставен по интерконектора България - Гърция по дългосрочния договор с Азербайджан, нещо, което покрива над 1/3 от очакваното потребление за месеца.

Освен това след проведени търгове "Булгаргаз" е сключил за този месец три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

От енергийния регулатор посочват още, че основните фактори за поскъпването с 36 на сто са значителният ръст на ценообразуващия индекс на Нидерландската борса за месец ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.


#природен газ #поскъпване на газа #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти