Ако Украйна изгуби войната - Западът ще плати огромна цена и ще настане кошмар

Ако Украйна изгуби войната - Западът ще плати огромна цена и ще настане кошмар
A A+ A++ A

Украинското поражение във войната срещу руската агресия би било катастрофален провал за Запада на много фронтове, но най-вече от икономическа гледна точка.

Първо, ако руските войски успеят да преминат през Украйна и да достигнат границата с Полша, вероятно десетки милиони украинци ще избягат на запад. Както вече видяхме при предишни мигрантски потоци, това би наложило огромни икономически, социални и политически рискове за Европа.

Второ, би било крайно безразсъдно Западът да приеме, че след като е завладял Украйна, Путин ще спре дотук.

Рискът би бил от по-нататъшни действия на запад, срещу балтийските държави и други части на Централна и Източна Европа. (Тази ефективна капитулация на бившите комунистически сателитни държави е по същество това, което Путин поиска през декември 2021 г., точно преди да започне тоталната война).

Не забравяйте, че това ще бъде една окуражена и икономически укрепнала Русия, която току-що е завладяла колониална земя в Украйна. Западът вероятно ще трябва да се противопостави на тази заплаха, като увеличи разходите за отбрана, значително над сегашната цел от 2 % от БВП за НАТО и вероятно обратно до нивото от 3 %, поддържано през по-голямата част от периода на Студената война - ако това звучи малко, имайте предвид също, че това е 50 % увеличение спрямо сегашните нива за обременените с дългове държави от НАТО.

Като се има предвид, че САЩ вече изразходват средства на това ниво, и ако приемем, че само Европа достигне това ниво, това би означавало допълнителни разходи за отбрана в размер на 200 млрд. долара годишно само за Европа. Това се равнява на целия годишен БВП на Украйна и е два пъти повече от сегашните годишни разходи на Запада в подкрепа на Украйна.

Обърнете внимание, че тези 200 млрд. долара допълнителни разходи за отбрана на НАТО ще бъдат годишни и повтарящи се. Така че отделянето на пари, за да се помогне на Украйна да защити себе си и нас, носи двойна възвръщаемост, а ако Украйна победи и спре или унищожи руската заплаха в дългосрочен план, тя ще се умножи още повече.

Трето, една руска победа над Украйна ще даде сигнал на враговете на Запада за слабостта на Трансатлантическия съюз и ще ги насърчи да изпитат решимостта му в други региони, особено по отношение на Тайван, Южнокитайско море и Близкия изток. Тогава ще се наложи да разположим още повече военни средства за защита на ключови стратегически интереси, което отново предполага по-високи разходи.

Четвърто, поражението ще докаже, че руският шантаж, например по отношение на енергийните доставки, е успешен. Трябва да очакваме по-нататъшно изнудване от страна на Русия, която използва своите енергийни и стокови оръжия, за да осигури стратегическите си интереси и да наложи високи икономически разходи на Запада в този процес. В крайна сметка ще плащаме повече за жизненоважни стоки.

Победата във войната не е достатъчна. Рисковете от недостатъчно финансиране на възстановяването и реконструкцията на Украйна също крият опасности и по-високи разходи в дългосрочен план. 

Представете си например милионите украински войници, които се завръщат у дома, след като са спечелили своята/нашата война и очакват по-добър живот - членство в ЕС, върховенство на закона и по-висок жизнен стандарт. Неуспехът да се постигне това би бил огромно разочарование, което може да се изрази в социални вълнения, политическа нестабилност (вероятно гласуване за популистки кандидати) и мащабна емиграция от Украйна.

А какво означава за останалата част от Европа една добре въоръжена - вероятно към онзи момент най-ефективната военна сила в Европа - но политически нестабилна Украйна? Вероятно тя отново ще струва скъпо на Европа по отношение на справянето с милионните мигрантски потоци и необходимостта от допълнителни разходи за отбрана и сигурност. 

Със сигурност разходите за финансиране на отбраната на Украйна, на нейния бюджет, а след това и на възстановяването и реконструкцията, изглеждат големи, особено когато се разглеждат в контекста на глобалната криза на разходите за живот.

Но годишните разходи за поддръжка, възлизащи на около 100 млрд. долара, са по-малко от една пета от 1% от БВП на Запада и по-малко от 10% от настоящите разходи на НАТО за отбрана. Голяма част от тези разходи така или иначе се връщат в западните икономики под формата на договори, които се сключват със западни (особено американски) отбранителни компании, строителни фирми и други.

Цената на това да се позволи на Украйна да се провали във войната, възстановяването и реконструкцията си ще бъде многократно по-висока за Запада и тогава ще доведе до много по-предизвикателна среда за отбрана и сигурност.

Да се помогне на Украйна да спечели тази война, а след това и мира, е най-добрата инвестиция, която НАТО и съюзниците му могат да направят за собствената си отбрана. Западът може и да плаща висока цена като съкровища, но Украйна плаща много по-висока цена с кръвта на своите смели войници. Кръв, пролята в наша защита.

Тимъти Аш, Center for European Policy Analysis / БГНЕС

#Украйна война #война #Русия #Украйна #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници