Трус на имотния пазар в София! Цените скочиха

Трус на имотния пазар в София! Цените скочиха

pixabay

A A+ A++ A

Рязка промяна на имотния пазар след края на лятото.

Силно активизиране на пазара на наеми на жилища в София през лятото и началото на есента, а с това и повишение на цените, отчитат агенциите за недвижими имоти, пише "Сега".

В София традиционно по това време на годината има раздвижване в търсенето на квартири от студенти - български и чуждестранни, преди началото на учебната година. От друга страна много наематели, които искат да сменят жилището, избират лятото или началото на есента, за да направят това.

Най-търсени в София са двустайните апартаменти с една спалня и те се предлагат на средни цени от 300 до 500 евро в зависимост от района. В сравнение със същия период на миналата година поскъпването е около 20%.

Студентите, които през септември обичайно са най-голямата група нови наематели, се ориентират предимно към райони в близост до учебни заведения или кварталите с удобен градски транспорт, най-вече метро. Такива са "Студентски град" и близките до него квартали - "Витоша", "Малинова долина", "Дианабад", "Дървеница".

Заради Нов български университет интерес има към "Овча купел" 1 и 2. Кварталите в широкия център са търсени от студенти заради близостта си до Софийския университет, Университета за архитектура, строителство и геодезия и Медицинския университет.

Въпреки мащабното строителство на нови жилищни сгради в столицата търсенето надвишава предлагането на жилища под наем и в последният месец се наблюдават опашки за огледи, когато имотите са добро състояние и на разумна цена, казват брокери.

По данни на imoti.bg районите с най-голямо предлагане на двустайни апартаменти под наем в София са широкият център, всички части на "Младост", "Студентски град", "Кръстова вада" и "Витоша". В тези райони се наблюдава и най-голямо повишение на цените на наемите.

Така например в "Студентски град" и близките до него квартали спрямо септември миналата година наемите са поскъпнали с около 15%. В "Младост" увеличението е с 20% и наемът на двустайно жилище вече достига 500 евро. В "Люлин", Дружба", "Овча купел" и "Надежда" цените са по-ниски, но за ремонтирани апартамени, близо до метро се движат около 400 евро.

А най-слабо са се повишили наемите в централната градска част и скъпите столични квартали "Лозенец" и "Изток", "Хладилника". Там двустайно жилище под наем е 630-680 евро на месец. На атрактивна локация, след ремонт, добро обзавеждане и с паркомясто наемите може да скочат и до 1000 евро за месец.

#имот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници