Фандъкова разпредели наказанията по скандала с „Карат - С"

Фандъкова разпредели наказанията по скандала с „Карат - С"
Според кмета скандалът е и политически и тя ще предложи наказания, включително и за двамата зам.-кмета на Столична община - Дончо Барбалов и Любомир Христов, които са с предупреждения за уволнение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сгрешената лихва за транспортната фирма „Карат С" е техническа грешка в начина на изчисление, не в подадената информация, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според кмета скандалът е и политически и тя ще предложи наказания, включително и за двамата зам.-кмета на Столична община - Дончо Барбалов и Любомир Христов, които са с предупреждения за уволнение, предаде БГНЕС.

Това заяви Фандъкова по повод грешно сметнатата лихва от Центъра за градска мобилност при прекратяване на договора с частния оператор на линии в градския транспорт „Карат С" за 16 автобусни линии на градския транспорт.

Лихвата е била сметната от Центъра за градска мобилност и е била подписана от тогавашния директор Николай Костов още през юли 2012 г.

Докладът, според който, за да се разтрогне договорът, трябва да бъдат изплатени над 9 млн. лева за возене на пътници и лихва от 3.2 млн. лева, е бил подписан от двамата зам.-кметове Дончо Барбалов (с ресор финанси) и Любомир Христов (с ресор транспорт), и по този начин софиянци щяха да бъдат ощетени с 2.6 млн. лева заради грешно сметнатата лихва.

Реалната лихва е изчислена при проверката на вътрешната структура на общината и е 632 хил. лева за периода 1януари - 30 юни 2012 г.

„Решенията, които ще предложа или ще взема лично: ще поискам оставките на зам.-изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Николай Костов и на Методи Аврамов - директор на дирекцията, правила изчисленията по тези лихви в дружеството", заяви Фандъкова.

Била е нарушена нормалната субординация в центъра и справките не са били подписани нито от тези, които са ги правили, нито от тези, които са ги проверили, уточни кметът.

„Вероятно там заповедите се дават устно и не са спазени правилата и процедурите, недопускащи грешки и злоупотреби. Отговорността винаги е и лична", отбеляза още Фандъкова.

Тя ще настоявада бъде освободен и екипът, който е работил по изчисляване на лихвите, но това решение би трябвало да се вземе от Центъра за градска мобилност, е нейното мнение.

Наказани с предупреждение за уволнение са двамата зам.-кметове Барбалов и Христов, вносители на доклада, тъй като не са проверили информацията.

„Настоявам за бърза оптимизация на структурата на Центъра за градска мобилност с ясни задължения, структури и отговорности. Надявам се новото ръководство на дружеството да направи това", категорична беше Фандъкова.

„Няма да допусна общественият интерес да бъде заменен с корпоративен", зарече се още Йорданка Фандъкова.

Добре е да се върви към прекратяване на договорите с външните оператори и Общинският съвет взе решение екип да разгледа и предложи процедура за това. Стриктно тогава ще бъдат направени и всички изчисления, като ще има освен финансов и правен анализ на изпълнение на договорите, обеща Фандъкова.

„Определям скандала като изключително сериозен, включително и политически", обобщи столичният градоначалник.

Общинарите поискаха на заседанието на Столичен общински съвет оставките на зам.-кметовете на София по направления транспорт и финанси Любомир Христов и Дончо Барбалов, защото именно те са подписали доклад, при който се иска прекратяване на договора с фирма „Карат-С" и изплащането на фирмата сумата от лихви за 3 200 лн. лв. при реална сума 600 хил. лв.

„Искаха управляващите да дадат на своя спонсор Миролюб Столарски едни пари, които не му следват. Ето това е цялата работа", заяви преди време общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

Миролюб Столарски, собственик на „Карат С" - фирмата, заради която избухна скандала в Столичната община, е бил агент на бившата Държавна сигурност, включително и след 10 ноември 1989 г. Това стана ясно от обявеното решение на Комисията по досиетата, с което бяха обявени свързаните с Държавна сигурност председатели, зам.-председатели и членове на ръководни и контролни органи на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Стана ясен опитът на администрацията да ощети Столична община и софиянци със 2.65 млн. лева, като жест към спонсор на ГЕРБ. С тези думи пък започва писмото, съпроводено от сигнала до прокуратурата от общинския съветник Георги Кадиев по повод ощетяването на СО с лихвите за частния оператор „Карат-С".

Градският съвет на БСП призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да сезира прокуратурата заради скандала с „Карат-С". Столичните социалисти излязоха с позиция, че подкрепят групата общински съветници на партията.

#Йорданка Фандъкова #кмет на София #Център за градска мобилност Николай Костов #договор #лихви #Дончо Барбалов #Любомир Христов #уволнение #„Карат С"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници