Добрев убеден, че от 1 януари ще има по-добра цена на газа

Добрев убеден, че от 1 януари ще има по-добра цена на газа
Но най-важното число в договора – цената 0 не е нанесено, поясни министърът. Въпреки това преговорите продължават, като най-малкото България ще продължи да използва отстъпката от 11%, докато се договорят много по-добри условия, увери Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 януари България ще има по-добра цена за газа, увери енергийният министър Делян Добрев.

Добрев поясни, че за тази година са подписани всички отстъпки и договорености, предаде БГНЕС.

„По решение на МС, осъзнавайки колко е важно да имаме нов газов договор, ми поставиха задача да бъде договорен до 15 ноември. Това е подписано споразумение с руската страна, стремим се да договорим най-добрите условия по него“, каза Добрев след извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност.

Но най-важното число в договора – цената – не е нанесено, поясни министърът. Въпреки това преговорите продължават, като най-малкото България ще продължи да използва отстъпката от 11%, докато се договорят много по-добри условия, увери Добрев.

България е последната държава по сухопътната част на газопровода „Южен поток“, каза още министърът, добавяйки, че това, дали проектът ще позволи и възможност за включването на нови доставчици, е въпрос, по който трябва да се произнесе Европейската комисия. Подобни въпроси се повдигат и в другите страни, които участват в проекта, добави министърът.

„Ние имаме транзитен договор и той е действащ до 2030 г., България няма да загуби транзитни приходи“, заяви Добрев.

По повод изявленията на Меглена Кунева, че България е изправена пред опасността на газовата криза от 2008 г., енергийният министър коментира, че първо кризата е била от 2009 г., а не 2008 г., и второ, „няма никаква опасност от газова криза, защото в четвъртък ние ще имаме нов договор за доставки на газ от 1 януари 2013 г.“

Министърът коментира и предложение на ДСБ за това на 50% от газопровода да бъде даден достъп на трети страни, за да се транзитират или плащат 75%.

„Те предлагат много интересни неща, които са самоизключващи се. Ако резервираш 50%, няма как да платиш 75%, това са две самоизключващи се неща“, заяви Добрев.

#Делян Добрев #цена #газ #министър на икономиката #енергетиката и туризма #договор #„Южен поток" #Меглена Кунева #ДСБ #транзит #газова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници