Високо, по-високо, почти недостижимо: Наемите в София скочиха с 20%

Високо, по-високо, почти недостижимо: Наемите в София скочиха с 20%

Pixabay

A A+ A++ A

Силно активизиране на пазара на наеми на жилища в София през лятото и началото на есента, а с това и повишение на цените, отчитат агенциите за недвижими имоти.

В София традиционно по това време на годината има раздвижване в търсенето на квартири от студенти - български и чуждестранни, преди началото на учебната година. От друга страна много наематели, които искат да сменят жилището, избират лятото или началото на есента, за да направят това. Активно се търсят апартаменти под наем и от жители от други градове, които намират работа в столицата, както и от украински бежанци - семейства с едно или две деца, казват брокерите на недвижими имоти.

Най-търсени в София са двустайните апартаменти с една спалня и те се предлагат на средни цени от 300 до 500 евро в зависимост от района. В сравнение със същия период на миналата година поскъпването е около 20%, пише СЕГА.

Студентите, които през септември обичайно са най-голямата група нови наематели, се ориентират предимно към райони в близост до учебни заведения или кварталите с удобен градски транспорт, най-вече метро. Такива са "Студентски град" и близките до него квартали - "Витоша", "Малинова долина", "Дианабад", "Дървеница". Заради Нов български университет интерес има към "Овча купел" 1 и 2. Кварталите в широкия център са търсени от студенти заради близостта си до Софийския университет, Университета за архитектура, строителство и геодезия и Медицинския университет.

Въпреки мащабното строителство на нови жилищни сгради в столицата търсенето надвишава предлагането на жилища под наем и в последният месец се наблюдават опашки за огледи, когато имотите са добро състояние и на разумна цена, казват брокери.

По данни на imoti.bg районите с най-голямо предлагане на двустайни апартаменти под наем в София са широкият център, всички части на "Младост", "Студентски град", "Кръстова вада" и "Витоша". В тези райони се наблюдава и най-голямо повишение на цените на наемите.

Така например в "Студенски град" и близките до него квартали спрямо септември миналата година наемите са поскъпнали с около 15%. В "Младост" увеличението е с 20% и наемът на двустайно жилище вече достига 500 евро. В "Люлин", Дружба", "Овча купел" и "Надежда" цените са по-ниски, но за ремонтирани апартамени, близо до метро се движат около 400 евро.

А най-слабо са се повишили наемите в централната градска част и скъпите столични квартали "Лозенец" и "Изток", "Хладилника". Там двустайно жилище под наем е 630-680 евро на месец. На атрактивна локация, след ремонт, добро обзавеждане и с паркомясто наемите може да скочат и до 1000 евро за месец.

Ограниченото предлагане на квартири е поставило наемодателите в по-добра позиция при воденето на преговори, казват консултантите. Собствениците на апартаменти са станали по-взискателни при избора на наематели и искат депозит като гаранция за два, дори три месеца.

Някои експерти обясняват недостатъчното предлагане с тенденцията от последните година-две да преобладават купувачите на имоти за собствено ползване, а не с инвестиционна цел. Според други, на пазара на наеми в София няма отлив на инвеститори - просто голям процент от закупените през последните години жилища, именно с цел отдаване под наем, са били сделки "на зелено", които тепърва ще излизат на пазара.

Тенденцията за повишаване на цената на наема се наблюдава и в останалите големи градове в страната.

Данните на imoti.net сочат, че наемът на двустаен апартамент в Пловдив към септември достига средно 383 евро на месец и е поскъпнал с 13% за една година.

Във Варна средният наем на двустайно жилище вече достига 473 евро на месец и е нараснал с 21% спрямо септември 2022 г. В Бургас наемателите трябва да очакват среден наем от 355 евро на месец за двустайно жилище, това е повишение с 10% за една година.

Брокери предупреждават за нелоялни практики на свои колеги - публикуване на нереални оферти на по-ниска цена спрямо други предложения за района с цел да привличат клиенти. Некоректно е също, когато брокери отказват да предоставят допълнителна информация за даден имот - например адрес, снимки, цена преди оглед. Случва се също брокер да не издава документ за получено капаро за резервация на имот, което след това да не връща на наемателя.


#наеми #имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници