Светът се готви за по-мащабна война

Светът се готви за по-мащабна война

Личен архив

A A+ A++ A

Мирните преговори вече са пожелателно мислене – нещо, което ни държи над водата. Повърхността е изключително жестока. Приказката за две държави звучи добре в ООН, но на терен виждаме, че светът се готви за по-широка война.

Това мнение изрази пред БНР журналистът Руслан Трад, изследовател на Близкия изток.

"Дори да има някаква деескалация, което е имагинерно, конфликтът е там. Докато няма палестинска държава, ще се случват подобни атаки, могат да бъдат и още по-жестоки. От друга страна, идеята за две държави винаги е била по-скоро хубава приказка. Хората, които са били най-близо до осъществяването на тази идея, са били убивани от радикални фракции от двете страни."

Колкото и брутални да са кадрите от атаката на "Хамас", тази атака изпълни своята цел – да привлече внимание, да разсее вниманието на Израел и неговите съюзници от Украйна, смята Руслан Трад.

"Най-вероятно "Хамас" са основният мозък зад атаката. Те имат много добри съюзници в това си начинание. Не само Иран. Русия също участва в споделяне на информация с Хамас. През последното десетилетие Русия изграждаше много сериозни връзки с Африка, с Близкия изток и стъпи много видимо със свои части в Близкия изток, с изграждането на нови бази в Сирия. Те стъпиха постепенно в по-широкия регион, включително в Египет, затоплиха отношения със Судан. Палестинската кауза винаги е била много полезна както за СССР, така и за днешната Руска федерация. "Хамас" разчита изключително на това партньорство, макар то да не е така публично заради отношенията между Израел и Кремъл. Иран е страната, която най-много допринася за благоденствието на "Хамас", освен катарските пари, които бяха пращани години наред в Ивицата Газа. Иран разполага със значителни ресурси да помага на "Хамас".

Два от лагерите за подготовка на "Хамас" са били на 700 метра от границата и не са били засечени, допълни Трад.

"Граничният пункт с Египет беше отворен за хуманитарна помощ, обаче е много ограничено влизането и излизането оттам. Израел заплаши дори Египет, Египет е много внимателен в момента. Де факто е блокирана територията на Газа. Ивицата Газа е блокирана както по суша, така и по море. Над 2 милиона души живеят в това пространство", поясни Руслан Трад. В една от частите на Газа няма как население от 1 100 000 души да се премести, дори да иска, какъвто беше ултиматумът на Израел, подчерта той.

"Означава, че когато започне сухопътната операция, ще имаме сериозен ръст на цивилните жертви. Аспект на военните действия, който Израел е готов да приеме в момента."Събитията удрят много сериозно регионални планове на САЩ, не са в тяхна изгода, отбеляза журналистът. По думите му има остра реакция от съюзници на САЩ в Близкия изток. Покрай границата между Израел и Ливан има сблъсъци, има и движение на ирански части в Сирия, което притеснява САЩ. За САЩ и администрацията на Байдън това е един от най-тежките моменти, каза Руслан Трад в предаването "Събота 150".

Той изрази хипотеза, че единствената причина все още да няма сухопътна операция в Газа, е позицията САЩ, защото американската дипломация играе възпираща роля за Израел.

При инвазия в Газа, конфликтът в Близкия изток може да се разшири, прогнозира анализаторът.

Трад засегна и темата за икономическия коридор, който по думите му "да вкара Индия в голямата игра, в противовес на Китай".

"За Запада Индия може да бъде партньорът, който Китай не може да бъде."

Тези сближавания и този икономически коридор с Индия се случват на фона на постепенното прекратяване на проекти на Китай в Западна Европа и опитите на БРИКС да блокира доминацията на долара и западните валути. Коридорът трябва да минава през Израел, който според Трад "недообмисли ситуацията и палестинците са тази част от историята, която не беше разказана".

#Руслан Трад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници