Кунева: България може да остане без газ догодина заради „Южен поток”

Кунева: България може да остане без газ догодина заради „Южен поток”
Меглена Кунева постави под съмнение наличието на 90-дневни запаси от газ в хранилището в Чирен. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България може да остане без газ от 1 януари 2013 г. заради „Южен поток“, заяви лидерът на „Движение България за гражданите“ Меглена Кунева.

„България може да остане без газ от 1 януари догодина, заради очевидното извиване на ръце, при което страната ни трябва да подпише за проекта „Южен поток“, за да сключи новия договор за доставка на газ“, посочи Кунева, цитирана от Дарик.

Тя коментира липсата на договор за доставка на газ от началото на 2013 година и постави под съмнение наличието на 90-дневни запаси от газ в хранилището в Чирен.

Планираният договор за газопровода „Южен поток“ включва само един доставчик на газ и не предвижда правото на останалите доставчици да се включат в тръбата, смята Меглена Кунева.

„Това означава, че цената ще я платим ние, потребителите; че конкуренция на пазара няма да има и че най-вероятно България ще бъде осъдена, защото не допуска либерализация на пазара на газ. Затова газът в България няма да поевтинее. Много държа да стане ясно има ли запаси в Чирен, както сме поели ангажимент по директива, и имаме ли договор за газ от 1 януари 2013 година и какво сме дали в замяна, за да го имаме“, каза още тя.

От партията на Кунева призоваха за рестартиране на избора на нов главен прокурор при максимално разширен набор от кандидатури, както и за установяване на обстоятелствата, при които съдия Венета Марковска е злоупотребявала с власт, и последващо решение за оставането й в Конституционния или във Върховния административен съд.

„Злоупотребите с власт от страна на съдия Венета Марковска трябва да бъдат доказани, за да има диалог за професионалното й развитие“, коментира секретарят на „България за гражданите“ Йонко Грозев.

По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов сам е произнесъл присъдата за Марковска, като е посочил, че работата й във Върховния административен съд може да донесе много повече вреди, отколкото работата й като конституционен съдия.

„До това беше сведен изборът – дали да се лишим от Конституционен съд, или от Върховен административен съд. И понеже ВАС има много по-голямо практическо значение за правосъдието в България, а КС решава значително по-малко спорове, затова по-добре, видите ли, все пак да бъде в КС и изглежда, че това в крайна сметка ще се случи“, каза Грозев.

#Меглена Кунева #Движение България за гражданите #Южен поток #Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Върховен административен съд #ВАС #Йонко Грозев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници