Експерт: Политическите интереси на "некоалцията" надделяват над националните интереси

Експерт:  Политическите интереси на "некоалцията" надделяват над националните интереси

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, "Лукойл Нефтохим Бургас” трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това решиха депутатите. Целта е да се предотврати допълнителен скок в цената на бензина и дизела, които така или иначе в момента вървят нагоре.

"Решението на парламента показва, че политическите интереси на коалицията, некоалицията, "сглобката” надделяват над националните интереси. Това решение не е обосновано от задълбочен анализ на факти и данни, а стъпва по-скоро на желанието да не се създава политическо напрежение”, коментира в "Пресечна точка” енергийният експерт Мартин Владимиров.

Дали решението е в полза на потребителите на горива, експертът обясни: "Не е, защото въпреки дерогацията, българските потребители плащат близки до средните цени в Европа. Данъците в България са ниски, което прави цените да изглеждат изкуствено ниски. Реално обаче суровината, чрез която се произвеждат тези горива в рафинерията, е 20% по-ниска, отколкото цените на нефта на световните пазари. Руският петрол е много по-евтин в момента”, добави той.

Владимиров посочи, че от няколко месеца Центърът за следване на демокрацията прави подробни анализи на структурата на пазара на горива и на доставки на суров петрол. "Излизат две заключения: Първо - че цената на горивата трябва да е близо 30 стотинки по-ниска, отколкото е в момента, ако дерогацията реално се имплементираше по начина, по който очаквахме всички. Второто заключение е, че няма технически и икономически пречки рафинерията да работи с неруски петрол. Преминаването от руски към неруски петрол трябваше да се случи много по-бързо”, подчерта той.

#Мартин Владимиров #дерогация #руски петрол #"Лукойл Нефтохим"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници