Oще 25 милиона: „Лукойл” доизплати солидарна вноска за декември

Oще 25 милиона: „Лукойл” доизплати солидарна вноска за декември

Лукойл

A A+ A++ A

„Лукойл Нефтохим“ е доизплатил във Фонд "Сигурност на Електроенергийната Система" още 25 милиона лева „солидарна вноска“ за декември. Това каза за economic.bg председателят на Фонда Диян Червенкондев.

От месец декември компанията трябваше да внася разликата между цената на суровия руски петрол „Уралс“, използван в рафинерията, и тази на сорта „Брент“. Този допълнителен данък беше въведен от българските власти, тъй като те издействаха европейска дерогация, която позволи на рафинерията да продължи да работи с руски петрол, докато на много места в Европа това беше забранено.

За последния месец на 2023 г. изчисленията на Министерство на икономиката бяха, че „Лукойл“ дължи близо 70 млн. лв. Руската компания обаче игнорира тези сметки и внесе 45 млн. лв.

В средата на февруари от Фонда се уведомили компанията, че има 14-дневен срок да плати дължимата сума, но тя не го спазва и следва издаване на акт за установяване на задълженията.

„Лукойл“ обаче продължи да внася „солидарна вноска“ по свои изчисления, които не съответстват с тези на Икономическото министерство. За януари дружеството декларира и внесе по-малка сума във Фонда. Според изчисленията на МИ за януари тя трябваше да е 27.5 млн. лв., но бяха изплатени само 15.7 млн. лв.

Председателят на Фонда заяви, че на дружеството отново ще бъде даден 14-дневен срок да изпълни задълженията си, в противен случай, с акт за установяване, ще бъде принудено да плати остатъка.

Припомняме, че Министерството на икономиката, до 15-о число на всеки месец, определя размера на извънредния данък "свръхпечалба", която рафинерията регистрира заради дерогацията. Тя обаче приключи в началото на март и реално компанията ще прави тази вноска само три месеца, през които можеше да работи с руското гориво.

Събраните във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски от „Лукойл" ще се използват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Очаква се около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат компенсация до 300 лв.

#"Лукойл Нефтохим"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите