Психолог: Райският газ е първото стъпало на ескалатора, дилърите много добре го знаят

Психолог: Райският газ е първото стъпало на ескалатора, дилърите много добре го знаят

дарик

A A+ A++ A

Така се изгражда поведенческа толерантност и интерес към по-тежки форми на психоактивни вещества, обясни Пламен Димитров

Деца дишат райски газ в центъра на Русе. Клипът публикуван във Facebook предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. На кадрите се вижда как осем момичета се крият зад трансфопост, за да дишат диазотен оксид.

Започнала е съвместна проверка на МВР и Регионалната здравна инспекция.

„Няма как да се докаже наличието на райски газ в балоните, когато е в неоригинална опаковка. Райски газ може да се докаже само когато е в оригинална опаковка, с етикет, на който има информация за химичното съдържание на веществото диазотен оксид”, заяви д-р Павлина Симеонова, директор на Дирекция „Обществено здраве" - Русе, цитирана от NOVA.

Полицията трябва да установи самоличността на непълнолетните лица от клипа, а регионалната здравна инспекция могат да наложат акт и глоба. Проверката трябва да бъде извършена до 3 дни.

Употребата на райски газ има остри и хронични ефекти, обясни анестезиологът д-р Ясен Гецов.

„Има еуфория, безпричинен смях, чувство за лекота, релаксация. Особено характерно за райския газ е загубата на контрол върху моторната функция на нервната система. Виждаме как едното от момичета пада на земята. Това е една от опасностите, свързана с употребата на райския газ - да не се удариш, да не паднеш отвисоко. Понякога се появяват халюцинации, хората започват да си мислят, че са птици, скачат от високи етажи с надежда, че ще полетят”, обясни Ясен Гецов.

Халюцинациите не са чести, но са възможни като странични ефекти.

При честа употреба може да има и трайни проблеми.

„Трайните увреждания са проблемите с нервната система, тъй като той деактивира витамин B12 в организма и води до периферни нервни увреди от типа на изтръпване на крайниците, трудност в координацията при движение”, обясни д-р Гецов.

„Тези странични ефекти са описани при анестезиолози и хирурзи, които работят в операционна с райски газ при невентилирана среда, когато примерно след месец-два-три започват да се проявяват тези ефекти. Сравнително често е”, обясни д-р Гецов.

„Това е първото стъпало на ескалатора. Тези, които разпространяват по-тежки форми на психоактивни вещества, много добре знаят, че това им върши работа. Това е първото стъпало. Изгражда се поведенческа толерантност и интерес”, коментира Пламен Димитров, психолог.

#райски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници