Задава се скок цената на един от най-важните продукти за българина

Задава се скок  цената на един от най-важните продукти за българина
A A+ A++ A

Възможността да внасяме слънчоглед от Украйна е блокирана до 15-ти септември тази година. Тази забрана е по линия на прилагането на едностранни ограничителни мерки за внос на селскостопанска продукция от Украйна и се прилага от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Индикациите от правителството са, че тази забрана ще бъде удължена и след 15-ти септември, което ще доведе до допълнително вътрешно напрежение по линия на цените за местните производители и търговци на слънчоглед, обяви пред businessnovinite.bg икономистът Владимир Сиркаров.

По думите му проблемът в България се изостря все повече и икономическите удари по българската икономика тепърва ще се проявяват. "Ако погледнем общата картина, то капацитетът за преработка на слънчоглед до слънчогледово олио у нас е между 3,5 – 4,0 тона. Само около половината от тези производствени мощности могат да се захранят от родните земеделски производители.

Останалата част количествени нужди от слънчоглед неизбежно се удовлетворяват от внос. Това показва, че от една страна, забраната за внос от Украйна е голям проблем за българските преработватели на слънчоглед, особено производителите на олио, а от друга, че тук не може да се говори за защита на българските земеделци", обясни той.

"Българските производители на слънчоглед просто не искат да продават своята продукция по пазарни цени. Техните действия са породени от очакванията за повишаване на цените в бъдеще и реализиране на продукцията им на много по-високи ценови нива.

Нещо, което на международните пазари не се забелязва. Даже, напротив, очакванията са по-скоро за нови понижения", смята Сиркаров.

Икономистът е категоричен, че със сигурност може да очакваме повишаване на цената на олиото в страната, особено ако забраната за внос на слънчогледово семе от Украйна се удължи. В комбинация с поведението на българските земеделски производители да продължат блокирането на продажбата на своята продукция на пазарни цени, инфлационният ефект е неизбежен.

Създалата се патова ситуация води до голяма нестабилност на цените на вътрешния пазар, както и големи проблеми пред бизнес калкулацията при производителите на олио, обясни той.

Налагането на държавни рестрикции върху търговията винаги носи след себе си сериозни икономически дисбаланси. В настоящия казус освен инфлационния ефект, икономически щети се създават както по линия на българските преработватели на слънчоглед, така и за редица подсектори, които пряко или косвено са свързани с тази икономическа сфера, добави експертът.

"Оптималната стъпка е отпадане на забраната, макар че правителството явно не се интересува от пазарните принципи и възможността за париране на бъдещи повишения на цените. Коментира се и темата България да настоява тази забрана да се наложи от всички страни от ЕС, което едва ли ще се осъществи… и дано да не се осъществи.

Може да се помисли и за модифицирани условия в режим на забрана на внос от Украйна, но тук става въпрос за прекалено комплексни решения" смята Сиркаров.

Относно това как цялата ситуация ще се отрази на държавата ни, той казва, че едно е почти сигурно – през настоящата година ще има спад на производството и износа на слънчогледово олио, което ще донесе по-слаби приходи в държавния бюджет. Особено в момента това е меко казано нежелано и нелогично.

Вместо да се възползваме от много добрите възможности за по-голяма произведена продукция на олио и още по-сериозен ръст на износа, правителството прави така, че страната ни да загуби конкурентни предимства на външните пазари и потенциални приходи в хазната, добави той.

#олио #слънчоглед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници