Неврохирургът д-р Светослав Тодоров пред Novinite.bg: Няма да заменя Родината си! Аз съм Български лекар!

Неврохирургът д-р Светослав Тодоров пред Novinite.bg:  Няма да заменя Родината си! Аз съм Български лекар!

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

A A+ A++ A

Д-р Светослав Тодоров е един от най-популярните млади лекари в Бургас. Завършва Медицина в Медициснки Университет- Плевен, специализирал е Неврохурургия към Медицински Университет -Варна с база за практическо обучение УМБАЛ Бургас АД.Професионалният му път преминава през Отделението по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас,където работи и към момента,Спешно отделение на УМБАЛ Бургас ,ЦСМП-Бургас, Дежурен кабинет за неотложна помощ към медицински център "Св. Николай Чудотворец". Лектор е курсове по Първа долекарска помощ за канидат-водачи на МПС към БЧК Бургас. Бил е координатор „Медицинска дейност“ на най-голямата болница в Югоизточна България, а в момента вече е неин заместник-директор, занимаващ се с администрирането на медицинската дейност, дейностите по клиничните пътеки и социалните случаи. По време на ковид пандемията на плещите му лежеше и отговорността по работата на ковид звената. Носител е на престижната номинация за награда „Лекар на Бургас” през 2020 г. Често д-р Тодоров информира от ефира на различни телевизии за актуални медицински случаи в региона.

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

Кога решихте да станете лекар? Това Ваша детска мечта ли е, или осъзнато решение на по-късен житейски етап?

Лекарската професия за мен е превърната в реалност детска мечта. От малък съм си дал сметка, че медицината ще бъде моето призвание и след извървян дълъг и не толкова лесен път, ето че към днешна дата всеки ден съм отдаден на това призвание, което доста често осмисля трудностите и понякога сякаш ти дава и „криле“ , за да продължиш и да покоряваш нови върхове.

Родом сте от Пазарджик, а сте завиршили в Плевен. Какво Ви отведе в морския Бургас?

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

С „реалната медицна“ започнах да се занимавам още в трети курс по време на следването ми, когато бях поканен от колеги от Плевен, практикуващи в Слънчев браг, а по късно и в Бургас. Не след дълго Бургас стана привлекателен за млади лекари, а и утвърдени специалисти и аз не останах изключение да бъда част от тези, които решиха да се развиват на местна територия.

Каква бе мотивацията Ви да изберете именно неврохирургията?

Както от малък мечатех да бъда лекар, така на малко по-осъзнат етап знаех , че искам да се занимавам и с хирургия. Аз съм човек на действията, който обича много и спешността в професията. По време на обучението ми, дисциплината Неврология също ми беше изключително интересна, както и самият мозък като уникален огран в нашето тяло и какво по-добро съчетание от това- именно една от най-хубавите специалности –Неврохирургия.

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

Работили сте и в спешно отделение на УМБАЛ - Бургас. Спомняте ли си първото дежурство?

Споменавайки спешно отделение, няма как да не споделя и за спешното отделение в Плевен, в което с голям интерес започнах да посещавам още от първите курсове на следването ми, дори да призная, понякога споменавайки, че съм по-голям, за да ме оставят на дежурство. Оттогава не само видях медицината в истинското й лице , но и научиих много манипулации, които винаги ще ми бъдат от полза, благодарение на лекарите и медицинските сестри. И след това лирично отклонение да спомена и първото дежурство в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас. Няма да забрявя нощната смяна, на която за щастие бях дежурен с още един лекар с по-голям стаж. Разбира се, договорихме се аз да преглеждам и лекувам повечето пациенти , а колегата да търся за съвет и помощ, само когато трябва да провеждаме КПР - кардио-пулмонална ресусцитация, прилагаща се на пациенти в клинична смърт с цел възстановяване на съзнание, дишане и сърдечна дейност. Ами дали нямахме четири подобни случаи! От самото начало на практикуването на медицинската ми професия , повечето дежусвства бяха свързани с множество травматични и наистина спешни пациенти, което може би е нормално, имайки предвид че именно Мултипрофилно спешно отделение на УМБАЛ Бургас е спешното отделение в областта, работещо 24/7 и осигуряващо навремнната и адекватна медициснка помощ на всички „най-тежки” пациенти. Затова и апелирам младите лекари да се насочат и към работа в Спешно отделение - това е мястото, което ще ги направи подготвени и уверени в необятния окен на медицинската професия.

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

Създател сте на фейсбук групата „Лекари и пациенти-Бургас“. Защо, смятате, че такава група е необходима? Запознати ли са гражданите с правата си на пациенти?

За мен като лекар е от значение да осигуря яснота в отношенията си с пациентите и техните близки, да спечеля доверието им и заедно да вървим по пътя на оздравителния процес като в това време, както аз съм запонат с това, което правя, така и те да осъзнаята своята отговорност и да бъдат по-търпеливи и стриктни.Наясно съм, за съжаление, с огромната „пропаст“ в отношенията лекар- пациент, с недоверието с което те често подхождат към нас, а понякога и с неоправданата агресия, наясно съм и с „пропуските“ от страна на някои колеги. Преди всичко – хора сме и е необходимо винаги да се поставяме и на мястото на отстращната страна, да премислим нещата и тогава да действаме - така бихме били по-полезни едни за другикато човеши същества. Именно с тази цел създадох групата - да изясняваме правата и задълженията си, да споделяме съвети, добри практики, да комуникираме. А защо „Лекари и пациенти – Бургас“ – защото , отново за съжаление казвам, години наред се е споделяло лошото мнение за нивото на медицината и медиците в Бургас. Надявам се с всеки изминал ден като лекар, участващ пряко в работния процес , заедно с колегите, практикуващи на територията на Бургас, да съумяваме да променим това мнение.

Българите са сред най-болните нации в света, а продължителността на живота спада. Кои са основните причини за тази болнавост, според Вас?

Част сме от тази негативна тенденция , но с общи усилия считам, че бихме могли да я подобрим. Здавното възпитание би следвало да е приоритет от ранна детска възраст и да се обръща внимание на правилни хранителен режим и физическа активност на децата и подрастващите. На по-късен етап да се запознават с превенцията на различни видове заболяваня, а в тийнеджърска въраст да се обърне особено внимания относно превенцията на рисковото поведение и употрербата на цигари, алкохол, дрога , както сексуално преносимите заболявания. Личен ангажимент на всеки пълнолетен гражданини да бъде посещението при общопрактикуващия лекар, изпълнението на ваксинопрофилактиката, информираност за рисковите фактори при различните видове заболявания, профилактични изследвания на редица заболявания, съумяване да се постигне баланс между доброто физическо и психическо здраве.

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

Има ли в Бургаската болница подходящи условия и апаратура за извършване на сложни неврохирургични операции? Кои са по-специфичните от тях?

В отделението по Неврохирургия на УМБАЛ Бургас, въпреки намаления кадрови лекарски персонал понастоящем, съумяваме да бъдем конкурентноспособни и да предложим на нашите пациенти, както качествено консервативно лечение в добри битови условия, така и оперативно лечение с добро техническо оборудване. Голяма част от оперативните интервенции, които осъществяваме са в спешен порядък и засягат травматични пациенти. С успех лекуваме различни видове счупвания на череп и гръбначен стълб, както и различните видове кръвоизливи, които се получават при голяма част от пациентите, пострдали при инцидент. Планово оперативно лечение извършваме на голяма част от останалата потология в неврохирургията- тумори на главен и гръбначен мозък, дискови хернии в трите отдела на гръбначния стълб - шиен, гръден и поясен,различни дегенеративни заболявания на гръбнака, предизвикващи стенозата му, както и различни заболявания при лицата под 18-годишна възраст.

Скоро имаше инцидент, завършил с хепи енд – мълния удари 8-годишно детенце на плажа в Бургас. Било е докарано в УМБАЛ, където е поето от реаниматорите. В крайна сметка се оказа, че то няма никакви поражения? Късмет, добра лекарска помощ или намеса на Господ?

Това беше един от последните случаи, който много развълнува както обществото, така и всички медицински и немедициснки лица, участващи в лечебния процес. За мен съчетанието на няколко неща доведоха до положителния резултат. Първо е адекватното поведение на родителите и очевидците - изключително важно е в момент, когато настъпи клинична смърт, т.е. преустанови се сърдечна и дихателна дейност, както и съзнание, да се започнат реанимационните мероприятия, изразяващи се в извънгръдни притискания и обдишване, именно това са предприели родителите. На второ място е изключителния професионализъм на медиците в УМБАЛ Бургас, които съумяха да възстановят детото до етап, в който то да се дехоспитализира вкъщи в добро общо състояние с нормален неврологичен статус и с нестихващо жеание да рита топка с баща си. И разбира се, не на последно място си мисля, че има някой над нас, който решава съдбата ни. Ние като медици сме длъжни да дадем всичко по силите и възможностите си, но може би някой друг решава съдбата ни. Благодарен и щастлив съм, че това дете получи втория си шанс за живот и се надяввам оттук нататък да има само щастливи моменти и един ден да ми даде автограф като успешен футболист.

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

От известно време тротентките се превърнаха в мания. Дори малки деца се качват да ги карат. Скоро имаше инцидент с детенце...

Тази мания поняго е фатална. Имайте го предвид. Може би няма нищо лошо в избора на забавление или придвижване с подобно превозно средство, но нека всеки осъзнае рисковете от неправилното му използване. Задължително е носенето на предпазна каска , съобразяване на скростта, както и мястото , където се кара. Десетки станаха случаите, в които се налага животоспасяващо спешно неврохирургичнио лечение на деца и възрастни, пострадали при падане от тротинетка. Бъдете рзумни!

Лятото е особено натоварено с туристи по Южното Черноморие. С какви случаи се сблъсквате в болницата най-често през сезона?

Населението на област Бургас през летния сезон нараства неколкократно и достига над 2 милиона. УМБАЛ Бургас е била, продължава да бъде и ще бъде болницата, която поема без изключение всички траматични пациенти , пострдали при ПТП, битови или трудови инциденти ,докарани с екип на ЦСМП или сами потърсили медицнска помощ. Летният сезон е белязан и от множество сбивания между хората, криминални инциденти, разбира се, слънчеви изгаряния, дехидратация, както и летни вируси и чревни инфекции. За щастие болницата разполага с подготвен медински и немедициснки персонал, който неведнъж е доказвал високия си професионализъм и винаги е на работното си място, готов да бъде от полза на нуждаещите се.

Д-р Светослав Тодоров. Снимка: Личен архив

Кой е най-интересният случай в медицински аспект в практиката Ви?

Не бих могъл да спомена един-единствен, защото всеки пациент е много индивидуален като личност и заболяване и винаги оставя следа в съзнаието на медика. Както казах, за мен спешният пациент е изключително интересен и винаги е голямо удоволствие да видиш положителен финален резултат, когато светът на някой се е преобърнал за секунди на 360 градуса, а именно ти си един от хората, успели да върнат тези градуси и да създадат нов свят за този човек. Пациентите ми деца също носят голямо удовлетворение и процесът по въстановяването им е вълуващ както за мен , така и тях самите и техните родители.

Възнамерявате ли да замените България с чужбина? Знаем, че условията в Западна Европа за лекарите са значително по-добри, отколкото тук.

Не възнамерявам да заменя родината си и да работя в чужбина. Аз съм български лекар, който желае да бъде полезен на българския пациент. Въпреки множеството предизвикателства и трудности пред които е поставен българският лекар, считам че има шанс за промяна и вярвам и искам младите лекари да бъдем част от тази промяна.

Интервю на Ани Романова за Novinite.bg

#д-р Светослав Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници