България обмисля отказ от руския нефт! Цените на горивата няма да се променят

България обмисля отказ от руския нефт! Цените на горивата няма да се променят
A A+ A++ A

България може да излезе от изключението "Лукойл" да ползва руски нефт до края на 2024 година, без да се променят цените на горивата. Това заяви премиерът Николай Денков.

Той припомни, че цените на горивата у нас зависят от регионалния пазар.

"Ние не можем да контролираме цените такива, каквито са. Ако някой твърди, че някой е некадърен, тогава значи всички правителства са некадърни по тази логика", коментира Денков.

В България може да се ползва руски нефт до края на 2024 година, но ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС предложиха преди ваканцията на депутатите дерогацията да бъде отнета.

Според Денков страната ни може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата.

"Цената на пазара - тя е такава, каквато е в региона, но ако се направят резки промени, които са необмислени, а такива бяха предлагани в Народното събрание, могат да се реализират и доста черни сценарии", посочи още премиерът.

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, каза още премиерът. В отговор на въпрос той обясни, че няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори.

"Това оборудване вместо да продължава да стои там, без да има инвеститори, които са готови да го реализират, няма никакъв смисъл. Агресорът дълги години ще бъде под санкции от страна на Европейския съюз, така, че ние няма как да работим с Русия, и тъй като става дума за оборудване, което струва над милиард, всъщност е изключително добре, че се появи някакъв купувач", каза още Денков.

#"Лукойл" #руски нефт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници