Азербайджан е готов да купи „Лукойл“

Азербайджан е готов да купи „Лукойл“
A A+ A++ A

Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, ако получи конкретно предложение, пишат редица азерски, руски и украински медии, предаде БГНЕС.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други държави от ЕС получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов пред Евронюз.


Дипломатът допълни, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма".

#"Лукойл"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници