Скандално! Община Пловдив плаща 29 млн. лева за част от имот, купен за 1 млн.

Скандално! Община Пловдив плаща 29 млн. лева за част от имот, купен за 1 млн.
A A+ A++ A

Общинският съвет в Пловдив ще гледа предложение на кмета Здравко Димитров за закупуването на имот от 67 дка срещу 29 млн. лева край Гребната база. Решението ще се гледа два месеца преди края на мандата, с което се показва, че кметът бърза да финализира сделката.

Предложението е Община Пловдив да плати 29 млн. лева в 4 години на фирма „Тея инвест” с управител Тодор Чанков, като първата ще се платят 10%, а останалите три години по 30%. Имотът е част от загубените 140 дка, които бяха апортирани в дружеството „Увеселителен парк Тракия”. То трябваше да построи пловдивския дисниленд, но след това фалира и продаде имота на „Тея инвест” за 1 млн. лева. Сега градските власти ще придобият половината терен за 29 млн. лева, а преди това взеха 51 дка срещу заменка с апетитни имоти.

Ако Общинският съвет приеме това решение ще се подпише предварителен договор, който е изпратен към общинарите. Според него въпросните 10% ще са капаро, което ще остане за собственика, ако Община Пловдив се откаже от сделката в следващите 3 години. Ако новият кмет се откаже от сделката, то капарото от 3 млн. лева ще остане за „Тея инвест”. При другата опция – фирмата трябва да върне парите, без да се предвиждат други неустойки.

Освен въпросната сума от 29 млн. лева, която Община Пловдив трябва да плати на продавача, според договора ще покрие и всичко друго - ДДС от над 5,8 млн. лева, такси и данъци за над 1 млн. лева и така сумата за парка става 36 млн. лева.

Така Община Пловдив дава десетки милиони на фирмата, а тя си запазва 13 дка за жилищен комплекс, който ще построи с общинските пари. След това отново с парите на пловдивчани се изгражда огромно парково пространство около бъдещето имение, а и Община Пловдив го поддържа.

Последната дума ще има Общинският съвет, който ще гласува предложението на 7 септември. Ако то бъде прието кметът Здравко Димитров ще подпише предварителен договор с „Тея инвест”, а имотът ще бъде прехвърлен на Община Пловдив чак през 2026 година, когато се плати последната вноска.

#Община Пловдив #имоти #Здравко Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници