Нови евробанкноти с принцеса Европа влизат в обращение от 2013 г.

Нови евробанкноти с принцеса Европа влизат в обращение от 2013 г.
Финикийската принцеса Европа, отвлечена от превърналия се в бик върховен гръцки бог Зевс, ще краси новите евробанкноти, които влизат в обращение от 2013 г. Снимка: ЕЦБ/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финикийската принцеса Европа, отвлечена от превърналия се в бик върховен гръцки бог Зевс, ще краси новите евробанкноти.

Европа се връща към митологията в новия, по-сложен дизайн на банкнотите от общата европейска валута, който ще бъде въведен през 2013 г. заедно с по-високата степен на защита на паричните значи, предават ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Едновременно с това е взето решение да се заменят унилите рисунки с безлични архитектурни елементи с принцесата, на чието име е наречен Старият континент – Европа, съобщава телевизия „Скай Нюз".

Портретите традиционно се използват на книжните парични знаци, защото хората по-добре ги помнят. Така коментира новината за промяната директорът на Европейската централна банка Марио Драги.

„Можем ли да намерим по-добър образ от този на Европа, която да краси новите евро?," попита риторично той.

Първата банкнота с лика на отвлечената Европа ще бъде с номинал 5 евро. Тя ще бъде пусната в обръщение през 2013.

Купюрите с друга номинална стойност ще бъдат пуснати през следващите няколко години. Водните знаци и холограмите, пазещи банкнотите от фалшифициране, също ще са с нейния образ.

Настоящите, вече обявени за „остарели", банкноти евро ще се използват паралелно с новите още десет години. След това те ще бъдат извадени от обръщение, но банките на страните от еврозоната са задължени да ги заменят без никакви ограничения във времето.

#евро #банкноти #Марио Драги #ЕЦБ #холограма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници