НСИ: 12% повече българи са пътували на море в чужбина през юли този сезон, но най-много ходим на плаж вкъщи

НСИ: 12% повече българи са пътували на море в чужбина през юли този сезон, но най-много ходим на плаж вкъщи
A A+ A++ A

През месец юли тази година българите, които са пътували в чужбина, са с 12% повече в сравнение с данните за същия период през 2022 година. Това съобщиха от Националния статистически институт. Най-много българите са пътували до Турция, Гърция и Румъния.

"Имаме ръст. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 легла, заедно с община Несебър - 550 000 легла. В Гърция през изминалия месец са излезли 120 000 българи с цел туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция. Няма как да кажем, че българите са тръгнали в чужбина", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той.

"Имаме много интензивни пътувания в България. НС казва, че 45% отиват в чужбина с цел почивка и екскурзия - около 400 000, но пътувания има и в България, особено по Черноморието", посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИАОТ отчете върхова година по отношение на пътуванията и обясни на какво се дължи спадът на чуждестранни туристи у нас:

"Спрямо 2019 г. имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 г. - недостигът е на туристи от Германия, Русия и Великобритания. През изминалия месец имаме 85 000 германци. Това означава слаб юни и юли, означава много инвестиции в реклама, за да може следващата година да имаме повече туристи. Хотелите трябва да сключат договори, а общините да участват в процеса на рекламата".

Според него темата за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас. "Имаме спад на румънски туристи, защото им вдигат колите. Бяха извършени огромни инвестиции по отношение на водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира гостът.

Цените по Черноморието се движат между 40 и 240 лв. за стая за двама души, отбеляза Драганов.

"Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Изключително изгодно. Разликата в отстъпката между 2 август и 2 септември е между 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е стабилен, има капацитет да обслужи повече туристи", настоя той.

#на море #ваканция #българи в чужбина #чужбина #Гърция #Турция #Румъния #Слънчев бряг #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници