„Южен поток" няма да има съдбата на „Белене", смята Плевнелиев

„Южен поток" няма да има съдбата на „Белене", смята Плевнелиев
Плевнелиев очаква от правителството абсолютно всички параметри – включително за цената на газа и тази за изграждането на „Южен поток". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Договорът за „Южен поток" няма да последва съдбата на АЕЦ „Белене", смята президентът Росен Плевнелив.

Той беше на посещение в Банско послучай 250-годишната от написването на „История славянобългарска" и 290 години от рождението на нейният създател Паисий Хилендарски, информира БНР.

Според Плевнелиев големият неуспех на проекта „Белене" се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както и на недостатъчната прозрачност. Той е сигурен, че Сигурен съм, че „Южен поток" няма да има тази съдба. За мен е

„За мен е важно българският бизнес, икономиката, българските предприятия да знаят какво ги чака. Важно е в парламента и в цялата публична среда да има повече информация по тази тема", коментира президентът.

Според държавния глава проектът за „Южен поток" трябва да защити интереса на българската икономика и на българските предприятия.

„Както правителството, така и аз, като президент, подкрепих проекта „Южен поток". Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни. Лично на мен, към днешна дата, ми липсва достатъчно информация за това какво ще се подписва следващата седмица", каза Плевнелиев.

Той очаква от правителството абсолютно всички параметри – включително за цената на газа и тази за изграждането на „Южен поток".

В Банско започнаха заключителните национални чествания по повод годишнината от написването на „История славенобългарска" и от рождението на Паисий Хилендарски.

За възпоменателния молебен, който бе отслужен в Духовно историческия комплекс „Свети Паисий",  пристигнаха монаси от Зографския манастир, водени от игумена на българската света обител в Атон Негово преосвещенство Амвросий.

Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се отбелязват двете годишнини, пожела на всички български граждани това, което Паисий остави – „една малка книга на едно велико дело, всеки от нас да повярва в него – че с малките дела можем да станем велики".

„От момента, в който стъпих на Светата земя, бях много развълнуван. Нашите братя там ми откриха един друг свят. Силни са не тези, които са силни на думи. Силни са тези, които духовно са силни. Искам да изразя моята огромна благодарност към братята в Зографския манастир", сподели още Плевнелиев.

Кметът на Банско Георги Икономов предложи  да се организира национална кампания за събиране на средства за ремонта в Зографския манастир и за опазването на ценните документи  там, които са българската хилядолетна история.

#„Южен поток" #договор #газ #АЕЦ „Белене" #Президент на България #Росен Плевнелиев #прозрачност #данни #Банско #честване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници