Цените на нощувките по Черноморието започват да падат

Цените на нощувките по Черноморието започват да падат

pixabay

A A+ A++ A

От следващата седмица по Черноморието започват сезонните намаения в някои от хотелските вериги. Пакетните цени привличат различна таргет група, която обаче е важна за бранша. В най-големия ни летен курорт експерти прогнозират сезон до средата на октомври, който ще затворят британците. А по на юг морето ни ще привлича туристи до първата седмица на септември.

Елена Андонова оперира няколко хотела, които към днешна дата са със заетост до 70%. Сезонът в Слънчев бряг тази година започна със закъснение.

Старта на сезона беше много труден за всички и много по-труден от предните години. Това е разликата. А към момента заетостта е същата каквато е била в един активен сезон от предходните години", казва пред Euronews Bulgaria Елена Андонова, хотелиер и туроператор

Много от чуждестранните гости в хотела и обаче предпочитат климата след средата на август, както и сезонните намаления.

"След 15 август, там се поставят около 20-30% и вече от 1-ви септември 30-40%, може в някои хотели пакетите а стигнат до 50% намаление. За сега по предварителни данни имаме заетост на легловата база в Слънчев бряг около 50%", казва Андонова.

Според туроператорите голям брой туристи следят за "last minute" промоции в и уикенд офертите за по-евтино море.

"Септември е кадифеният сезон с много достъпни цени и точно за туризъм. Цените са много добри, климатът е приятен и пътуването е по-евтино. дали ще е за 7 дни или 10 дни, то е значително на по-добра цена", каза Лена, турист от Чехия.

Цените на шезлонги и чадъри остават същите до края на плажния сезон, намаления няма да има и при ресторантьорите. Цените по търговските обекти обаче също започват да падат надолу.

До момента анализът за сезон 2023-та е с по-добри оценки и заетост за Южното Черноморие, където има повече чуждестранни гости от миналата година. За разлика от по на юг от Бургас обаче където сезонът приключва до средата на септември, в Слънчев бряг хотелите ще работят и през октомври.

"До средата на годината имаме над 1 млн, повече влезли в страната чуждестранни посетители и тази тенденция се запазва и за месеците юли и август. От 1-ви септември е така наречената трета вълна до 15 септември. След 15 септември има рязък спад и до втората седмица на октомври остават англичаните", прогнозира Румен Драганов от институт за анализи в туризма.

#плаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници