Скара с гарнитура и бира на морето - 11 лв.

Скара с гарнитура и бира на морето - 11 лв.

pixabay

A A+ A++ A

Летните почивки все още са в разгара си. Много хора разчитат на офертите в последния момент, които през август ще са с 30% по-евтини. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма.

"Това са двата инструмента - едното е по-рано да си запазите почивката, когато отговаряте за повече хора. Когато я вземете януари, февруари, може да ползвате това намаление от 30%. Вторият вариант е да изчакате падането на цените, което се случва след 20 август. Това е силно намаляване на цените с 20%, а след това и с 30%, защото така или иначе намаляват пътуванията от 1 септември, отиваме към т.нар. среден сезон", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за "България сутрин".

Цените на почивките започват да падат

"Когато взимате в последния момент, местата може да са взети преди вас и тогава ще е каквото се случи. При условията, които ни се предлагат, нищо не се променя. Един апартамент, който може да вземете във върха на сезона, ако сега през септември го взимате за 120 лв. - всичко си е еднакво, и възглавниците, и топлата вода. А пък тези, които ползват all inclusive, има изобилие. Родното стопанство произвежда много, продукцията е на много по-ниски цени", допълни Драганов.

По думите му тази година има хора, които по няколко пъти са били на българското море.

"Срещам доста хора, които са били повече от 2 пъти на море. Някои от тях и по 5-6 пъти. Бизнесът си работи, хората са малко по-заети, някои оставят семействата си тук и се връщат, за да работят. Други идват почти всеки уикенд от началото на месец юни. Имаме доста интензивни пътувания. Но в момента, в който се появят облаци и дъжд, веднага това води до керван от автомобили и задръстване по пътищата", посочи Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Събеседникът подчерта, че по морето има както малки деца и бебета, така и възрастни хора.

"Толкова много хора рядко виждам. Има всичко. За ден през община Несебър преминават около 550 000 души. Полицията охранява 450 000. Става въпрос за огромна организация. България се появява като доста стабилна дестинация, защото обслужва доста хора. Тук не са само хотели и ресторанти, всички сектори на стопанството са засегнати. Усещането е, че се оплакваме, че туристите са по-малко, но като числа те излизат повече. Всеки месец приключваме със 7-8% повече", категоричен бе Драганов.

Той сподели, че се строят нови и нови хотели:

"Стратегията на общините е конкурента борба и изместване на по-слабия. Няма какво да се изненадваме, че някои ще излязат от бизнеса. Държавата България трябва да види каква е нейната собственост на туристическите ценности. Министерството на туризма няма нито обект, който да е негова собственост. А един турист като отиде, една скара с 2 кебапчета с гарнитура и бира е 11 лв., най-скъп е калканът - 39 лв. Разбира се, има и скъпи места, но на тях е описано."

#бира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници