Език мой – враг мой: Гафовете на политиците от Петър Младенов до Вежди Рашидов

Език мой – враг мой: Гафовете на политиците от Петър Младенов до Вежди Рашидов

България днес

A A+ A++ A

"Има и сега закони. Кво чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна."

Тези думи на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов взривиха крехкия мир в пленарната зала на парламента.

Народният представител ги изрича пред зам.-председателите на НС Никола Минчев и Росица Кирова в почивката, без да осъзнава, че микрофоните работят и думите се чуват съвсем ясно. След гафа Рашидов подаде две оставки - като председател на комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Не за пръв път български политици изговарят спорни фрази, мислейки, че микрофоните не ги записват.

Най-емблематично в новата ни история остава едно изречение от 14 декември 1989 г. Тогава Петър Младенов изрича спорната реплика: "Танковете да дойдат!".

Преди да изговори тези думи, жива верига студенти обгражда парламента, за да искат автономия на ВУЗ. Но събирането прераства в масов протест в настояване за отмяна на член първи от тогавашната конституция - за ръководната роля на БКП. И тогава Петър Младенов, избран месец по-рано за председател на Държавния съвет на мястото на Тодор Живков, е заснет да казва:

"Най-добре танковете да дойдат".

Съществува версия, че Младенов всъщност е изрекъл "Станко да дойде", имайки предвид тогавашния парламентарен председател Станко Тодоров. Но по-популярен до ден-днешен остава първият вариант.

През 2007 година министърът на финансите Пламен Орешарски и образователният министър Даниел Вълчев бяха уловени от включени микрофони с неприятни думи срещу стачкуващите учители. Тогава двамата водеха преговори с учителските синдикати по лично поръчение на президента Георги Първанов заради продължаващата вече трета седмица стачка в цялата страна.

Орешарски (вляво) и Вълчев предизвикаха обществен скандал
Снимка: Стоп кадър/YouTube


Ето и разговора:

Орешарски: Дай да разваляме седенката.

Вълчев: М-м?

Орешарски: Дай да разваляме седенката.

Вълчев: Да разваляме, казваш?

Орешарски: Първо да мислим за числа, съкращения и после...

Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...

Орешарски: Да, три дни.

Вълчев: Два де, стига така...

Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.

Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме...

Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва. От утре експертни разговори. Те ще размотаят...

Вълчев (към другите участници): Сега, уважаеми колеги, да продължим нашата работа...

Реакциите на двамата предизвикаха грандиозен скандал и обществото отново усети, че май политиците говорят по различен начин, когато не могат да бъдат чути от обикновените хора.

През юли м.г. "Демократична България" проведе закрито заседание на парламентарната група, но се оказа, че в залата работят камерите и микрофоните. В записа са чува как Христо Иванов цитира думи на Тошко Йорданов, който казвал, че ИТН ще подкрепи Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия след гласуването на евентуално правителство.

"Ако вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията, в която тази бухалка ще я управлява. Няма да гласуваме бухалка, с която после вие да отидете на избори", предава Иванов думите на Тошко Йорданов. На срещата на ДБ се е коментирало и умишлено забавяне на третия мандат, за да може предсрочните избори да бъдат на 16 октомври.

Подобни гафове правят и политиците по света. По време на семейна ваканция през 2005 година тогавашният принц и сега крал Чарлз трябва да говори пред медиите. Но непосредствено преди да застане пред микрофоните, казва тихичко на синовете си, че мрази медийните изяви. А за кралския репортер на BBC Николас Уичъл е още по-краен: "Не мога да понасям този човек. Наистина. Той е толкова ужасен, наистина е ужасен". Само че принцът не подозира, че микрофоните хващат откровенията му.

Американският президент Роналд Рейгън също попада в класацията с изцепките. По време на тест за звук преди радиопредаване Рейгън решава да се пошегува с тонрежисьорите: "Скъпи сънародници, радвам се да ви съобщя, че днес подписах закон, с който обявявам Съветския съюз за незаконен завинаги. Започваме бомбардировки след 5 минути". Оказва се, че думите му са записани и излизат в ефир, напомня "България днес".




#гафове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници