МААЕ: Няма експлозиви на покривите на АЕЦ "Запорожие"

МААЕ: Няма експлозиви на покривите на АЕЦ "Запорожие"

atomicenergy.ru

A A+ A++ A

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия - Рафаел Гроси съобщи, че експертите на агенцията са получили достъп до покривите на реакторните сгради на блок 3 и блок 4 и турбинните зали на Запорожката атомна електроцентрала, като те не са открили никакви мини или експлозиви, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

МААЕ заяви, че многократно е търсила достъп до покривите на двата блока, преди да получи одобрение, и каза, че ще продължи да иска достъп до същите зони в другите четири блока на централата.

"Приветствам новината, че експертите от МААЕ най-накрая получиха този допълнителен достъп до мястото вчера следобед. Повтарям призива си към всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да доведат до ядрена авария с потенциални последици за общественото здраве и околната среда", посочи Гроси.

На 4 юли Русия и Украйна се обвиниха взаимно, че планират да организират нападение срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а МААЕ многократно предупреди за потенциална катастрофа от близки военни сблъсъци.

МААЕ заяви на 5 юли, че достъпът до покривите на двата блока и части от турбинните зали е от съществено значение. Украинските въоръжени сили пък казаха преди ден, че "оперативните данни" показват, че на тези два покрива са били поставени "взривни устройства".


#Запорожката АЕЦ #МААЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници